top of page

Mire figyeljünk fényképezőgép, fotós kiegészítő vásárlása előtt?

A karácsony közeledtével sokan gondoljuk úgy, hogy talán most eljött el az ideje annak, hogy meglepjük magunkat, vagy valamelyik szerettünket egy fényképezőgéppel vagy a fotózáshoz kapcsolódó, valamilyen kiegészítővel. De mire figyeljünk, ha ilyen eszközöket szeretnénk vásárolni?

Napjaink mobiltelefonjai már kiváló fotós és videós funkciókkal, kép-és videóminőséggel rendelkeznek, így kiváló lehetőséget adnak arra, hogy belekóstoljunk a fotózásba. Sokunknak a mobilfotózás adja meg a kezdő lépést, ahhoz, hogy komolyabban is érdeklődjünk a fotózás iránt. Amennyiben megszületik bennünk ennek gondolata, elkezdünk a fényképezőgépek felé kacsintgatni.

Mielőtt fényképezőgépre váltanánk, használjuk a telefonunk kameráját. Aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket, ismerjük ki annak képességét, minőségét és az általa nyújtott lehetőségeket.

Amennyiben úgy érezzük, hogy a telefon már nem elég és tényleg beruházunk egy fényképezőgépre alaposan járjuk körbe a témát.

Javaslom, hogy amennyiben nem magunknak, hanem ismerősnek, családtagnak veszünk ajándékba fényképezőgépet, akkor beszéljük meg ezt az illetővel, kérjük ki a véleményét. Igaz, egy meglepetés ajándék sokkal nagyobb öröm, ha betalál. De, ha a megajándékozni kívánt fél már érdeklődik a fotózás iránt, elképzelhető, hogy valamelyest utánajárt a dolgoknak és kialakult valamilyen kép a fejében. Tudja, hogy milyen gépet szeretne venni, milyen irányba akar elindulni, melyik kategóriát szeretné választani, esetleg elkötelezte magát egy márka iránt.

Mielőtt fényképezőgép vásárlásra szánnánk el magunkat gondoljuk végig az alábbi kérdéseket!

  1. Új vagy használt terméket szeretnénk vásárolni?

  2. Mennyi pénzt tudunk, vagyunk hajlandóak a fényképezőre költeni?

  3. Milyen célból vásároljuk a fényképezőgépet?

  4. Milyen igényeim vannak az elkészült képekkel kapcsolatosan? (normál családi használat, vagy professzionális felhasználás)? Melyik kategória a célszerű számunkra?

  5. Milyen legyen maga a készülék kinézete (érdekes design, kis méret, stb.)?

  6. Milyen kiegészítőkre van szükségünk?

ban

Új vagy használt?

Legelőször azt kell eldönteni, hogy új vagy használt fényképezőt szeretnénk vásárolni. Új fényképező vásárlása esetén biztos nem lövünk félre, legalábbis abban a tekintetben nem, hogy az újonnan vásárolt gép működőképes, használható, hibátlan lesz. Amennyiben mégsem, ezt cserével, garanciáztatással könnyen orvosolni tudják nekünk. Új vásárlás esetén a fotós szakboltok, elektronikai szaküzletek, webshopok, nagyáruházak is a rendelkezésünkre állnak. Kérhetjük az eladók, szakemberek segítségét, vagy online fórumok, terméktesztek, értékelések is a segítségünkre lehetnek.

OldorNewCameraFeat

Amennyiben használt fényképező vásárlásánál maradunk, akkor is több lehetőségünk marad. Személyesen másodkézből, online hirdetőoldalakról, webáruházakból is beszerezhetünk használt termékeket. Természetesen itt még körültekintőbben kell eljárnunk. Azt javaslom, hogy ha használt terméket veszünk, mindenképp járjunk utána a dolgoknak. Mi az, amire használt vásárlás során figyelni kell stb

ban

Mennyi összeget szánunk rá?

Az anyagi keret elég jól körvonalazza a lehetőségeket. Az új termékek szinte mindig drágábbak, mint a használtak. Kérdés, hogy megéri-e nekünk a plusz költséget az új, hibamentes, garanciális termék.

Az árat tekintve elég széles skála áll előttünk. A legolcsóbb fényképezőgépek néhány tízen-ezer forinttól indulnak és a legdrágábbak több millió forintos tételek is lehetnek.

Az árkategória legalját a kb. 30.000-60.000 forint között kapható fényképezőgépek adják. Ezek a fényképezőgépek tényleg a legegyszerűbb, legkompaktabb és minőségben leggyengébb gépek. Ezek megvásárlását csak abban az esetben javaslom, ha mindenképp fényképezőgéppel szeretnénk fotózni a telefon helyett. A legtöbb mobiltelefon fotós képességei már simán elérik ezeknek a fényképezőknek a tudását, képminőségét.

A következő kategóriát a 60.000-120.000 ezer közötti fényképezők adják. Itt is dominálnak a kompakt fényképezők, ám a drágább típusok már sokkal jobbak, mint a belépő társaik. A Bridge kategória is számos géppel ebbe a csoportba esik. A százezer forint feletti Bridge fényképezők egész jó kezdő- tanuló gépek lehetnek. 

A 120.000-200.000 forintos kategóriában még akadnak kompakt és Bridge gépek is, ám tudásban, minőségben jobb DSLR és MILC gépek is megjelennek már, amik inkább megérik az árukat az előbbiekkel szemben. Százötvenezer forinttól kezdődnek a belépő szintű tükörreflexes és tükör nélküli vázak, melyek szintén jó kezdő fényképezőgépek, és lehetőséget adnak arra, hogy fejlődni tudjunk.

A 200.000-400.000 forint közötti fényképezők már kitűnő fotó- és videóminőséget produkálnak. Komolyabb fotós projektekbe is belevághatunk ezekkel a gépekkel, amennyiben meg van hozzá a megfelelő tudásunk. Megfelelő kiegészítőkkel (pl. objektív, világítás stb.) akár fotós, videós vállalkozásba is belevághatunk.

A 400.000 forint feletti kategória pedig leginkább a haladó fotósokat, félprofi- profi fotósokat vagy videósokat célozza meg. Ebben a kategóriában már kizárólag tükrös és tükör nélküli fényképezőgépek vannak. Akik komolyabban szeretnének fotózással (videózással) foglalkozni, számukra nagy lehetőséget jelent ez a kategória, akár munka, akár művészeti vonalon. A magasabb ár nem csak képminőségben, de számos egyéb funkcióban, szolgáltatásban megmutatkozik.

ban

Fényképezőgép kategóriák

Kompaktok: kicsi, könnyű, egyszerűen kezelhető, alapfunkciókkal bíró fényképezőgépek, amelyek leginkább általános, hétköznapi fotózásra szolgálnak. A könnyű kezelhetőséget segítik az automatikus programok. A kompakt méret ideális lehet utazáshoz, családi, baráti rendezvényekhez. Elég nagy zoom-átfogású, beépített objektívekkel rendelkeznek, amelyek minden témára lehetőséget kínálnak, a tájképtől a telefotóig. Ugyanakkor képminőség tekintetében messze alulmaradnak a drágább társaiktól. 

c1

Bridge/ultrazoom: Ezek a fényképezőgépek már komolyabb tudással bírnak kompakt társaiknál. Az automatikus funkciók mellett számos manuális beállítás is használható, ami a tanulást, kreatív fotózást segíti. Képminőség tekintetében is jobbak, mint a kompaktot, különösen a drága változatok. A legtöbb, már nyers képformátumot is tud, ami az utómunka során nagyon sokat jelent. Bár itt is vannak kompakt kialakítású gépek, de a tükörreflexes fényképezőgépekre hajazó, nagyobb, kézre-állóbb fényképezők már kinézetre is komolyabb hatást adnak. Az igazán drága, több százezres típusok pedig minőségben, tudásban is komoly masinák.

c2

DSLR- Tükörreflexes: Tudásban, minőségben sokáig a legkomolyabb konstrukcióknak számítottak, illetve számítanak még ma is. A haladó hobby fotósok, a félprofik, profi fotósok számára nyújtja a legjobb minőséget. Bár a legolcsóbb és drágább típusok között is óriási különbségek vannak. Ezeken a fényképezőgépeken az objektív már minden esetben cserélhető. Ennek előnye, hogy sokkal inkább célspecifikus szettet is kialakíthatunk, ugyanakkor nem feltétlenül elegendő 1-2 objektívvel rendelkeznünk. A megfelelő szettel komoly minőséget elérhetünk, rendkívül sok beállítási lehetőséget enged meg a váz. Komoly kinézet és súly.

c3

MILC: A tükörreflexes gépek tudását, minőségét egyesítik a kisebb, könnyebb mérettel. A DSLR-eknél újabb, modernebb konstrukciók, amik nagyon sok esetben már túlszárnyalták a tükrös gépek tudását, számos új funkcióval. Árban a tükrösökhöz hasonlóan nagyon széles skálán mozognak. Cserélhető objektívvel rendelkeznek, tehát itt is szett kialakítása a szükséges. Fejlődni vágyó kezdőknek, haladóknak, profiknak készült gépek.

c4
ban

Objektív

Már említésre került, hogy amennyiben cserélhető objektíves fényképezőt vásárolunk, akkor szükségünk lesz különféle objektívekre is, hogy fényképezni tudjunk. Az objektív, vagy objektívek igen, csak meg tudják emelni a költségeket. Vannak egészen kedvező árban elérhető és nagyon is borsos árú objektívek. Igaz azonban, hogy egy jó objektívvel sok-sok évig dolgozni tud az ember és egy jó minőségű objektív jelentős hatással van a kép minőségére is. Ha újonnan veszünk fényképezőgépet, érdemes megfontolni, hogy az objektíveket használtan szerezzük be, hiszen sokkal kedvezőbb áron tudunk hozzájutni.

Ha első cserélhető objektíves fényképezőnket vásároljuk és még nincsennek objektívjeink, akkor mindenképpen érdemes KIT-ben megvásárolni a fényképezőt. Ezt azt jelenti, hogy a fényképezőt valamilyen objektívvel együtt, szettben vásároljuk meg. A KIT-ben megvásárolt objektív általában kedvezőbb árban van, mint ha külön vásárolnánk meg.

Olvassunk utána, hogy melyik váz, melyik objektívvel kompatibilis, vagy kérjük ki az eladó segítségét. Különféle objektívtípusok léteznek, amik más-más témához valók. Vannak olyan objektívek, amik szélesebb felhasználási módra alkalmasak és olyanok, amik inkább egy adott felhasználási célra specializálódtak.

lens
ban

Memóriakártya

Fontos, hogy a fényképezőgépünk mellé legalább egy memóriakártyát is vásároljunk. A legtöbb mai fényképező nem rendelkezik belső memóriával. Ügyeljünk arra, hogy a memóriakártya a fényképező gépünkkel kompatibilis legyen. Ez nem csak azt jelenti, hogy belemegy a foglalatba, hanem képes kezelni azt. Az olcsóbb, belépő fényképezőgépek nem biztos, hogy tudják kezelni a nagyon nagy tárhellyel rendelkező, vagy nagyon gyors kártyákat. Ha esetleg kezelik is a gyors kártyát, nem fogják tudni kihasználni annak maximális sebességét, így feleslegesen adunk ki több pénzt a gyorsabb kártyákra. Különféle memóriakártya típusok léteznek. A memóriakártya mérete is fontos szempont. Fényképezőnk által készített fájlok mérete határozza meg, hogy adott memóriakártyára mennyi fotó fér el. Javasolt legalább 8Gb-os kártya használata, hogy ne kelljen gyakran cserélgetni. De a 16- 32Gb-os kártyák is megfelelőek. Ennél sokkal nagyobb méretű kártyák is vannak, tetszés szerint választhatunk közöttük. Javaslom, hogy inkább kisebb, de több kártyát használjunk. Ha egy nagy méretű kártya meghibásodik sokkal több (akár az összes) fotónk odaveszhet, míg több kártya használata esetén csak az adott kártyán lévő fájlok. Ha több kártyát használunk, szerezzünk be hozzá kártyatartót is, amivel rendszerezhetjük, egyben tarthatjuk azokat.

memcard
ban

Kártyaolvasó

Amennyiben laptopunk, számítógépünk nem rendelkezik memóriakártyánknak megfelelő foglalattal, abban az esetben egy kártyaolvasóra lesz szükségünk, hogy a memóriakártyáról a fényképeket felmásolhassuk a számítógépünkre vagy laptopunkra. A legtöbb fényképezőgépről adatkábellel is fel lehet másolni a fényképeket, de ez általában lassabb, mint a kártyaolvasós megoldás. A modernebb fényképezőgépek már wifi kapcsolaton keresztül is összekapcsolódhatnak a számítógéppel, vagy közvetlenül felhőbe is menthetjük róla fényképeinket. Amennyiben a kártyaolvasós megoldást választjuk győződjünk meg róla, hogy a vásárolni kívánt eszköz képes-e fogadni a memóriakártyánkat. Nem mindegy az sem, hogy az olvasó, milyen sebességű USB porttal kapcsolódik a számítógéphez. Válasszunk USB 3.1 vagy 3.2-t a gyorsabb másoláshoz.

memcardreader2
ban

Fotós táska, hátizsák

Fontos kiegészítő még a fotós táska, ami nem csak védi a fényképezőgépet, de a hordozhatóságát, tárolását is megkönnyíti. Ezek általában nem nagy kiadások, igaz vannak nagyon drága táskák is, de úgy gondolom kezdő fotósként erre nincs szükségünk, beérhetjük pár ezer forintos táskával is. Rengeteg márka és stílus létezik, változatos színekben és dizájnban. Akár megjelenés szerint is választhatunk, így fotóstáskánk egy elegáns kiegészítő is lehet. Természetesen arra ügyeljünk, hogy a fényképezőgép elférjen benne, minden szükséges kiegészítőjével együtt.

camera bags

Különféle táskák közül választhatunk. Oldaltáska, válltáska, hátizsák vagy övtáska. Ezek közül válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelőt.

ban

Szíjak, pántok

Ha huzamosabb ideig fotózunk, remek kiegészítők lehetnek a szíjjak, pántok. Ezekkel magunknál tarthatjuk fényképezőgépünket, anélkül, hogy azt a táskánkba visszaraknánk. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb módja annak, ha egyszerre több géppel dolgozunk és gyorsan kell cserélgetnünk őket. Ebben az esetben az egyik gépet leeresztjük a másikat pedig kézbe vesszük. A szíjjak, pántok biztonságot is adnak, ha véletlenül kiesne a kezünkből a fényképező, akkor sem fog leesni a földre.

strap
ban

Tisztítókészlet

Apró, pár ezer forintos kiegészítők a tisztítókészletek. Ezekkel az objektíveket és a fényképezőt tudjuk tisztítani, karbantartani. Egy kompakt géphez talán elég egy pár törlőkendő is. De egy MILC, DSLR géphez és kiegészítőihez már egy tisztítószett sem árt. Ebben általában van egy levegőpumpa, törlőkendők és tisztító tollak. Ezekkel, kellő óvatosság mellett szépen karbantarthatjuk a fényképezőnket. Ha komolyabb tisztításra van szükségünk, akkor mindenképp bízzuk ezt szakemberre.

lenscleanerc2
ban

Állvány

Hasznos, sokszor elengedhetetlen kiegészítő a fotózáshoz a fotósállvány. Egy monopod (egy lábú állvány) is sokkal stabilabb tartást ad, mint ha csak simán kézből fényképeznénk. De ha ennél is nagyobb stabilitásra van szükségünk, akkor mindenképpen egy háromlábú állványt (tripodot) kell vennünk. Ezek az állványok lehetnek egyszerűek vagy egészen komolyak is. Természetesen a tudásukkal együtt az áruk is növekszik. A legolcsóbbak pár ezer forintért megvásárolhatóak, de bőven százezer felett is találunk állványokat. Kezdő fotósként itt is törekedjünk a legkedvezőbb megoldásra. Vásárláskor vegyük figyelembe az állvány méretét, összecsukva és kinyitva egyaránt. A terhelhetőségét, stabilitását. Csatlakoztathatóságát, az állványfej típusát és mozgathatóságát. Különféle állványokat kínálnak stúdiózáshoz, utazáshoz, amatőr fotózáshoz, vagy videózáshoz stb. Válasszuk a számunkra leginkább kedvezőt.

tripods
ban

Szűrők

A szűrők csökkenthetik a fényképezőbe bejutó fény mennyiségét, megváltoztathatják irányultságát, vagy a színekre is hatással lehetnek, továbbá különféle effekteket is elérhetünk velük. Hasznos kiegészítők, ha kreatívan szeretnénk fotózni. Vannak olcsóbb szűrők is, ám érdemesebb a minőségibbet venni. A szűrők a legtöbb esetben hatással vannak a kép minőségére is, egy drágább, minőségi szűrő kevésbé van negatív hatással a fotónkra.

tippek

filters

Bár még számos kiegészítő létezik, amiket előbb utóbb meg fogunk vásárolni, ha szükségét érezzük. De ezek azok az alap és kiegészítő kellékek, amikkel már bátran belevethetjük magunkat a fotózás világába. Tartsuk szem előtt, hogy az eszköz nem minden. A megfelelő tudás, kreativitás, elhivatottság szükséges ahhoz, hogy fotóink igazán jók legyenek.

donate button
bottom of page