top of page

Dől a kép!

Az egyik leggyakoribb hiba fotózás során, ha a fotós ferdén tartja a kezében a gépet és ettől az elkészült fotó is ferde lesz. Természetesen ez nem egy olyan hiba, ami a fotós tudatlanságából, hozzá nem értéséből fakad. Hiszen nagyon nehéz tökéletesen egyenesben tartani a gépet. A fényképező keresője, hátsó kijelzője vagy a telefon kijelzője nem elég nagy, ahhoz, hogy pontosan be tudjuk lőni az egyenest. Egy-két fok eltérést talán észre sem veszünk. De egy nagyobb kijelzőn, monitoron már sokkal szembe tűnőbb a ferdeség. Vannak olyan fotók, ahol egy kicsi dőlés észre sem vehető, és vannak olyanok is, amelyeken sokkal könnyebb észre-venni és jobban zavarja a szemünket. Vannak olyan képek, amelyeknek nem árt, ha a kép egy kicsit ferde, de sok téma van, ami kiállt azért, hogy egyenes legyen. Ilyenek például azok a képek, amelyeken vízfelületek vannak, épületek, vízszintes vagy függőleges síkok, vonalak.

A ferdeséget nagyon egyszerűen korrigálhatjuk utólag. Szinte minden képszerkesztő program képes erre. Akár manuálisan is beállíthatjuk, szemre. De a program automatikájára is hagyatkozhatunk. (Vannak programok melyek beépített vízszintezővel rendelkeznek. Itt csak meg kell húznunk egy vonalat, amit a fotón vízszintesnek gondolunk és a program ehhez állítja be a korrekciót.)

fer04
fer05

Egyes fényképezők és telefonok már beépített vízszintezővel is rendelkeznek, amely megkönnyíti az egyenes komponálást. De a kompozíciós rácsot is használhatjuk vízszintezéshez. A rács valamelyik vonalához, vagy azzal párhuzamosan próbáljuk belőni a horizontot, vagy a vízszintes esetleg függőleges vonalakat.

Vannak olyan témák, amelyek megkövetelik, hogy képünk ne legyen ferde, a vízszintes vonalak legyenek vízszintesek, a függőlegesek pedig függőlegesek.

Fotózás során is pontosan be tudjuk állítani az egyenest a fotón. Ha állvánnyal fotózunk, és az állvány vízszintesen helyezzük a talajra, akkor nagy valószínűséggel a gépünket is egyenesben fogja tartani. A legtöbb fényképező és telefonok is rendelkeznek digitális vízimércével, ami segít egyenesbe hozni a fotónkat. Ha nincs a gépünkben ilyen, nagy valószínűséggel akad kompozíciós rács. Amely segítségével szintén könnyedén egyenesbe komponálhatjuk fotónkat. Elég csak a témán megkeresni a vízszintes elemet és a rácshoz illeszteni vagy azzal párhuzamosan.

fer01
fer02

Szinte az összes képszerkesztő, képfeldolgozó programban van elforgatás opció, amivel a ferde fotókat tudjuk korrigálni. Automatikus vagy manuális beállítással. Az XnView programmal a Kép/Elforgatás menüponton belül tudjuk ezt megtenni. A rácsvonalak segítenek a horizontot az egyeneshez igazítani.

Az Adobe Lightroom programban a kézi forgatás mellett, van egy vízszintező lehetőség is, amellyel a képen egy vízszintes vonalat kijelölve, auto-matikusan állítja be számunkra a vízszintes egyenest. (lásd lent)

Természetesen vannak olyan fotók, amelyeken a ferdeség, a dőlés, mint kompozíciós elem szerepel és valamilyen pluszt ad a képhez, vagy emeli a fotón a feszültséget, esetleg mozgalmasságot sugall.  

Ha ezek nem tartoznak céljaink közé, akkor próbáljuk meg a fotót egyenesbe hozni fotózáskor, és ha szükséges utólag korrigáljuk a ferdeséget. Ez az apró dolog is sokat számít, amikor a néző rátekint fotónkra és kellemesebb benyomást kelt benne, ha az nem dől.

tippek

fer03
donate button
bottom of page