top of page

A Lightroom Develop modulja - HSL, Color és B&W panel

HSL, Color és B&W színpanel

Ez a panel arra szolgál, hogy a képünk színeit a Hue (Színárnyalat), Saturation (Telítettség) és Luminance (Fényerő) tekintetében megváltoztassuk.

A felső menüsoron kiválaszthatjuk, hogy az összes (All) panelt látni szeretnénk vagy egyesével a Hue, Saturation, Luminancet.

Látható, hogy mindegyik panelen nyolc csúszka található, amelyek a (Vörös, Narancs, Sárga, Zöld, Aqua, Kék, Lila és Magenta- fentről lefelé) színeket jelölik.

Az egyes csúszkákat az egérrel állíthatjuk, balra csökkentve, jobbra növelve a hatását. A csúszka mellett számmal is megadhatjuk az értékeket -100 és +100 között.

A panelek bal felső sarkában lévő Adjust gombbal a képünk tetszőleges területén kiválasztva az adott színt, az bal egérgombot lenyomva tartva és az egér fel vagy lefelé húzásával is megváltoztathatjuk annak értékét. Ekkor a csúszkák is elmozdulnak a megfelelő irányba.

lightroom hsl, color (3)
lightroom hsl, color (1)

Látható, hogy az egyes csúszkákat állítva az adott szín hogyan változik. Jelen esetben a zöld és vízkék színeket 0 értékre állítottuk, így ezek a színek eltűntek a képről, a szürke különböző árnyalatai jelentek meg helyette.

lightroom hsl, color (4)
lightroom hsl, color (2)

Ha a Color fülre kattintunk, akkor színek szerint kis négyzetek jelennek meg, ezek között választhatjuk ki a kívánt színt és alatta a hozzá tartozó három csúszkával állíthatjuk az értékét. Az All választásával az összes színhez tartozó csúszka megjelenik.

lightroom hsl, color (6)

Tippek: Amennyiben fekete-fehér képpel dolgozunk, vagy korábban fekete-fehérré tettünk egy képet, úgy a HSL/Color panel - B&W néven fog megjelenni. Ebben az esetben csak nyolc csúszkánk lesz. Valamint egy Auto gomb, amely automatikusan állítja be az értékeket.

lightroom hsl, color (5)
donate button
bottom of page