top of page

Fotó feldolgozása a GIMP programmal

A GIMP egy ingyenes felhasználású képszerkesztő program. Ami elsődlegesen képszerkesztésre való, de amennyiben szeretnénk a képfeldolgozást is elvégezhetjük vele. A program ingyenesen letölthető innen: https://www.gimp.org/downloads/

A programmal számos kiterjesztést meg tudunk nyitni, az egyik leggyakoribb jpg kiterjesztést is. A nyers formátumú fotók (raw, nef, cr2 stb.) megnyitásához már egy plug-inra lesz szükségünk, erről egy későbbi cikkben esik majd szó)

Windows, Mac és Linux-ra és telepíthető. Magyar nyelv is megtalálható benne.

Gimp

Nyissuk meg a feldolgozni kívánt fotónkat.

Ezt megtehetjük úgyis, hogy a képfájlt a GIMP indítóparancsra húzzuk. De a Fájl menü Megnyitás (Ctrl+O) menüpontján keresztül is.

op

A feldolgozáshoz a Színek menüpontra és almenüire lesz szükségünk. Látható, hogy számos lehetőségünk van a fotó feldolgozására. Fényerő-kontraszt, színhőmérséklet, színegyensúly stb. beállítása mellett görbékkel is dolgozhatunk.

Az egérrel állíthatjuk az egyes csúszkákat, igaz, hogy ezeket nem olyan könnyű pontosan egy adott értékre állítani, de a csúszka mellett lévő plusz/mínusz irányba léptető nyilak megkönnyítik a finom léptetést.

01

Színek Menü - Kattincs a nagyobb mérethez!

06
03
04

Néhány beállítási lehetőség.

alap

Feldolgozás előtt

tippek

alap2

Feldolgozás után

Nem a GIMP a legjobb módszer a fotóink feldolgozására, de ha egy ingyenes, gyors módszert szeretnénk, akkor egy szóbajjöhető alternatíva, ami ráadásul a feldolgozást után számos képszerkesztő, manipuláló lehetőséggel is rendelkezik. Akár plakátok, képeslapok, meghívók stb tervezéséhez.

donate button
bottom of page