top of page

Dátum, időpont a fotóinkon

Sok fényképező gép rendelkezik azzal a funkcióval, hogy a fotó sarkába odaírja a kép készítésének dátumát, idejét. Vannak olyan esetek, amikor erre kimondottan szükség van. Dokumentálni szeretnénk valamilyen eseményt és szükséges, hogy a képen megjelenjen a dátum. Mondjuk egy pályázathoz fotózunk és követelmény, hogy a dátum fel legyen tüntetve.

Ha azonban nem elvárás, hogy megjelenjen a dátum, akkor ne használjuk. Nem túl esztétikusak a kép valamelyik sarkába helyezett számok, amely egyes gépeken ráadásul rikító színnel jelenik meg. Elvonja a tekintetet a képről, a szépségéből vesz el.

aa (8)
asztro

Ha mégis szeretnénk később, vagy évek múlva megnézni, hogy mikor készült a fotó, akkor sincs szükségünk a képeken elhelyezett dátumra. Digitális fotózás lévén szinte minden eszköz képes a fotó tulajdonságai (EXIF adatok) között eltárolni a készítés dátumát. Ami később bármikor visszanézhetünk.

date01

A képfájl tulajdonságai között megtalálható a készítés dátuma, ha nem tiltottuk le. Jobbegér gomb - Tulajdonságok - Részletek

tippek

date02

A fényképek tárolására szolgáló mappáinkat, vagy a képfájlokat is elnevezhetjük a kép készítésének dátuma szerint, ami megkönnyíti a visszakeresést, vagy a készítés dátumának meghatározását. Továbbá adhatunk neki olyan nevet, ami utal a mappa tartalmára.

Egy másik módszer, ha a tárolandó képeket névvel, dátummal ellátott mappa szerint tároljuk el, vagy az időpontnak megfelelően nevezzük el a fájlokat. Ha nyomtatásra kerül a fotó, akkor nyugodtan ráírhatjuk a fotó hátuljára a dátumot.

Képszerkesztő programok képesek arra is, hogy utólag tegyék rá a dátumot képeinkre, ha mégis erre lenne szükségünk. Ha tehát nem elvárás a dátum a fotón, akkor ne használjuk. Ha szeretnénk megosztani a fotóinkat valamilyen csoportban, felületen, a fotón hagyott dátum, arról árulkodhat, hogy még kezdő fotósok vagyunk. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ha a dátumot elhagyjuk, máris profik lennénk.

donate button
bottom of page