top of page

Időpont - Mikor fotózzunk?

Vannak olyan események, amelyek időpontját nem mi határozzuk meg, nem változtathatjuk meg, így azokat, akkor és ott kell lefotóznunk, amikor az éppen megtörténik. Legyen szó bármilyen családi eseményről, kirándulásról, ünnepségről. Ezeknek az eseményeknek az időpontját sosem az alapján választják meg, hogy a fotózás szempontjából mikor lenne a legideálisabb. Így nem tehetünk mást, alkalmazkodunk a körülményekhez. Fel kell mérnünk a lehetőségeket és ez alapján beállítani a fényképezőnket, hogy az adott szituációból a legtöbbet tudjuk kihozni. Ehhez nagyon hasonló a helyzet, amikor egy előre nem tervezett esemény, szituáció történik meg, és úgy gondoljuk, hogy ezt mindenképpen szeretnénk megörökíteni. Ekkor még gyorsabban kell felmérni a szituációt és a lehető leggyorsabban reagálni.

Teljesen más a helyzet, amikor magunknak szervezünk, tervezünk meg egy fotózást. Amikor egy olyan eseményt, témát szeretnénk lefotózni, amely nincs időben megkötve, amit megismételhetünk. Ebben az esetben már tervezhetünk az időponttal. (Ebben az estben tudatosan válasszuk ki a napszakot, a helyszínt, az időpontot). Természetesen az időjárást, a napszakokat nem változtathatjuk meg, de megválaszthatjuk, hogy mikor fotózunk.

Tervezhetünk a fényekkel, a helyszínnel, a háttérrel. Előre felmérhetjük a terepet. Megvizsgáljuk, hogy az adott témát a nap mely időszakában érdemes lefotózni, mikor esnek rá a legszebb fények. Honnan tudjuk úgy lefotózni, hogy a legvonzóbb oldalát mutassa. Mely szögből lesz a legszebb háttere. Ott a lehetőség, hogy ha mégsem úgy sikerül a fotózás, ahogy azt elterveztük, akkor azt máskor megismételhetjük. Ez leginkább a kültéri és természetes fényeket használó fotózás során a legjellemzőbb. Hiszen egy beltéri, bevilágított stúdió fotózást a külső körülmények kevésbé befolyásolják.

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Egyedi jellemzője, amellyel az adott fotót fel tudjuk dobni. Persze, minden évszaknak megvannak az árnyoldalai is, amelyek esetleg elriasztanak a fotózástól. Túl hideg van, túl meleg van, korán kell kelni, nagy a köd, szitál az eső stb. számtalan ilyen példa van. De nem szabad, hogy ezek a dolgok elriasszanak. Ki kell használni az évszak adta lehetőségeket, (és a visszatartó szituációkból kihozni a legjobbat, az előnyükre fordítani). Az évszakhoz szorosan kapcsolódó, szezonális fotókat természetesen az adott évszakban tudjuk elkészíteni. De vannak olyan témák, amelyek évszaktól függetlenek, illetve bármely évszakban elkészíthetők, adott esetben az évszak adottságait, mint lehetőséget felhasználhatjuk a fotó elkészítéséhez.

id01

Erős napsütésben a világos és sötét részek között nagy a kontraszt.

id02

Ha szórtabb a fény, akkor kisebb a kontraszt. Borús időben a színek kicsit laposabbak.

Ahogy az évszakoknak, úgy a napszakoknak is megvannak a maga szépségei, előnyei és hátrányai a fotózás során. Hogy egy-egy időpontban milyen fényeket kapunk az attól függ, hogy a nap látszólagos útja során éppen hol tart. Az adott téma határozza meg, hogy mely napszakban kell fotóznunk. Valamint az adott napszak meghatározza, hogy ugyanarról a témáról milyen jellegű fotót készíthetünk.

Egy naplementés sziluettet természetesen délben, vagy éjszaka amikor a nap már lebukott nem készíthetünk. Ahogy a reggeli párás, kibontakozó virágokról sem készíthetünk fotót egy forró nyári kora délután. De egy barátunkról készíthetünk portrét akár kora reggel, naplementekor, napközben vagy este. Az adott fények fogják meghatározni, hogy milyen fotót fogunk kapni. Ez természetesen nem jelenti, azt, hogy bármely időszakban elkészített portré ugyanolyan jó lesz.

Amikor erősen süt a nap, akkor sokkal erősebb, keményebb de rövidebb árnyékokat, sokkal kontrasztosabb, kontúrosabb képet kapunk. A fények egy irányból érkeznek. Kora délelőtt vagy kora este már sokkal hosszabbak az árnyékok, kevésbé kontrasztosak a világos és sötét részek. Borús időben a fények sokkal inkább szórt fények, ami kevesebb árnyékot, egyenletesebb megvilágítást kevésbé élénk színeket eredményez.

tippek

silhuette (1)
silhuette (2)

Naplementében vagy napfelkeltekor remek sziluettes fotókat készíthetünk. Próbáljunk meg valamilyen érdekes témát, mozgalmas eseményt találni, amitől fotónk nem lesz túl elcsépelt.

A legszebb, legérdekesebb fotókat napfelkeltekor, vagy naplementekor és az azt megelőző vagy követő kb. fél-egy órában készíthetjük. A felkelő vagy lemenő nap az eget a sárga, narancs és vörös különböző árnyalataival festi meg. Ezt az időszakot nevezik arany órának is. A napfelkelte előtt, vagy naplemente utáni egy órában van egy kb. 20-30 percünk, amikor az ég a kék különböző árnyalataiban pompázik, folyamatosan sötétedik és megy át lassan feketébe. Ezt az időpontot nevezik kék órának. Érdemes erre az időpontra időzíteni a fotózást, ha szép portrékat, sziluetteket, városfotókat, tájképeket, természetfotókat szeretnénk készíteni. Ezekben az időpontokban sokkal különlegesebb, szebb fotókat készíthetünk, mint mondjuk egy teljes napsütötte kora délutánon.

Ügyelnünk kell arra, hogy a fényképező automatikus beállításokon ezekben az időszakokban kevésbé fog eredményesen dolgozni, mint napközben. Nehezebben birkózik meg a kevesebb fénnyel, a nagyobb kontraszt különbségekkel. Túlkompenzál, ami miatt a fotón egyes részek beégnek (túl világos) vagy bebukik (túl sötét) lesznek. Ezekben az esetekben, ha nem azt kapjuk, amit elképzeltünk, érdemes manuális beállításokkal próbálkozni.  

donate button
bottom of page