top of page

Adobe Photoshop Lightroom

Az Adobe Photoshop Lightroom egy fotósoknak készített szoftver, melyet az Adobe Systems fejleszt számos más program mellett (Photoshop, Premiere Pro, Illustrator stb). A program kiváló képfeldolgozó funkciók mellett, remek fotórendszerező lehetőséget is kínál.

A Lightroom az egyik legjobb és legelterjedtebb fotófeldolgozó szoftver, bár ma már számos, hasonlóan jó (néhány funkciójában jobb) alternatíva is kínálkozik a fotósok számára. (Capture One, ON1, Luminar stb.). Azonban, ha a Lightroom mellett tesszük le a voksunk, akkor a most következő leckékből elsajátíthatjuk használatát.

03

Az asztali Lightroom beszerzése:      Az Adobe oldaláról tudjuk letölteni a programot.

Itt lehetőségünk van 7 napig ingyen kipróbálni a programot. Azonban a próbaverzió csak asztali gépre tölthető le, mobiltelefonra, tabletra nem elérhető. Amennyiben a program elnyerte tetszésünket, úgy havidíjas (vagy éves) előfizetési lehetőségek között választhatunk. A próbaverzió letöltéséhez is szükséges bankkártya adatok megadása. Ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk előfizetni, akkor a 7. nap lejárta előtt mondjuk vissza az előfizetést, hogy ne aktiválja a havidíjas előfizetést!

Az Adobe Lightroom - Photo Editor & Pro Camera alkalmazást az App store-ból vagy a Google Play-ről tölthetjük le és ingyenesen használhatjuk mobiltelefonunkon, tabletünkön.

01 - adobe

Az alábbi előfizetési lehetőségek vannak:

Lightroom csomag 1 TB tárhellyel: Ez a Lightroom CC verziót jelenti, amely felhőben tárolja a nyers fájljainkat és onnan érhetjük el azokat a szerkesztés során, akár mobilra, telefonra vagy asztali gépre

Fényképezés: Ajánlott ezt a verziót választani, hiszen árban ugyanannyiba kerülnek, de a Lightroom CC mellett a Lightroom Classic CC-t is tartalmazza, ami tulajdonképpen a teljes asztali gépekre szánt szoftver. De a csomag tartalmazza még a Photoshopot is.

Jelenleg (2020.10.13.)  12,69€/hó + Áfa áron fizethetünk elő, ami kb. 5800,- forintot jelent havi szinten. Azaz kb. 70.000 forint évente. (Ami hazai viszonylatban nem túl olcsó, de amennyiben szeretnénk, hogy egy kiváló és jól működő programmal dolgozzunk, akkor megéri befektetni. Ha a fotózással lesz jövedelmünk is, akkor néhány fotózással visszahozhatja az árát.)

Ha még több alkalmazást szeretnénk egyidőben beszerezni, akkor az Összes alkalmazás opció vehető számításba, ha a képszerkesztés mellett, videóvágás, illusztrálás, weblapkészítés stb. területén is szeretnénk kiélni a kreativitásunkat.

02 - LR csomag

Lightroom telepítése

Az Adobe termékeinek (tehát a Lightroomnak is) beszerzéséhez és használatához Adobe Creative Cloud fiókra van szükség. Regisztráljunk egy új fiókot, vagy lépjünk be Google, Facebook vagy Apple fiókunkkal.

A Creative Cloud asztali alkalmazás automatikusan feltelepül, mielőtt bármelyik Adobe szoftvert telepítését megkezdenénk, amennyiben még nincs fent a gépünkön.

Ha beléptünk az alkalmazásban, láthatjuk, hogy melyik szoftverre fizettünk elő. Ekkor megjelenik a Dowload (Letöltés) gomb, amellyel letölthetjük a kívánt programot.

01tel
02tel

Ha ez megtörtént az Install (telepítés) gombbal vagy a telepítő fájlra történő dupla kattintással elindíthatjuk a telepítést. Kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat. Alapesetben a C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic mappába települ fel a program. Az asztalon megjelenik az Adobe Lightroom indító ikonja.

donate button
bottom of page