top of page

A Lightroom Develop modulja - Tone Curve panel

Tónusgörbék

A Tone Curve panelen a képünk világosságát és kontrasztját érintő beállításokat tudunk megváltoztatni, amelyek hasonlóak a Basic Panel – Tone felületén használható csúszkákkal, ám azoknál sokkal finomabb beállításokat alkalmazhatunk.

A Channel lenyíló menüben kiválaszthatjuk, hogy a görbe mely színcsatornákon módosítson. Az RGB az összes színre, a Red, Green, Blue (Piros, Zöld, Kék) színcsatornákra lesz hatással.

A Tone Curve panelen megjelenő négyszög a fotónk világos és sötét területeit jelenti. Méghozzá a balra lévő területek a sötéteket, a jobbra lévő területek a világosabbakat jelenti.

lightroom - tone curve (1)

A görbét az egérrel megfogva tudjuk módosítani. Felfelé húzva világosít, lefelé pedig sötétít az adott tónusú területeken. Ha a görbére kattintunk a bal egérgombbal, akkor újabb jelölőpontok jelennek meg rajta, amiket külön is állíthatunk.

lightroom - tone curve (5)

Az Adjust Point Curve gombbal a képünkön kiválasztva egy adott színt is módosíthatunk annak világosságán, úgy, hogy az egeret lenyomva tartva lefelé vagy felfelé toljuk azt. Ekkor a görbe alakja is megváltozik, jelezve a módosítás mértékét.

lightroom - tone curve (3)
lightroom - tone curve (4)

A Tone Curve panelen megjelenő négyszög, mely tulajdonképpen a képünk Histogramját is mutatja, valamint egy Görbét, a fotónk árnyalati területeit jelenti. Ez négy részre van felosztva.

A Click to Edit Point Curve gombbal előhozhatjuk a Region panelt, rajta négy csúszkát. 

Highlights – Csúcsfények, képünk legvilágosabb részei

Lights – Világosok

Darks – Sötétek

Shadows – Árnyékok, képünk legsötétebb részei

A csúszkákat állítva az egyes területeket sötétíthetjük (balra) vagy világosíthatjuk (jobbra) eltolva.

Point Curve lenyíló fülön választhatunk, hogy Medium (Közép) vagy Strong (Erős) kontrasztot adunk a képünknek vagy esetleg Linear (Lineáris) hagyjuk, ami az eredeti kontrasztot hagyja meg.

lightroom - tone curve (2)

Tippek: Ha manuálisan állítottuk be a görbét, akkor lehetőségünk van ezt a beállítást elmenteni és később más képen is alkalmazni. A Point Curve lenyíló menüben válasszuk a Save opciót és nevezzük el a beállítást, amit egy XMP fájlként ment el a program.

lightroom - tone curve (6)
donate button
bottom of page