top of page

Objektív szűrők

Mik azok a szűrők?

A szűrőket a fotózás során az objektíven lévő szűrőmenetre tekerjük fel vagy a külön felszerelhető szűrőtartókba helyezzük. A feladatuk, hogy a szűrőn keresztül az objektívbe és így az érzékelőre érkező fény tulajdonságait megváltoztassa, a fény egy részének elnyerésével, elérve ezzel különféle hatásokat. A szűrők csökkenthetik a fény mennyiségét, megváltoztathatják irányultságát, vagy a színekre is hatással lehetnek, továbbá különféle effekteket is elérhetünk velük.

Milyen szűrők léteznek és mire használjuk őket?

filters

UV szűrő

Az UV szűrők az ultraibolya fény kiszűrésére szolgálnak. Általában olyan esetekben hasznos, ahol magas az UV sugárzás (hegyekben, nagy magasságokban). Az ultraibolya fény által okozott kékes elszíneződést csökkenti leginkább a távoli témáknál. Az UV szűrőkkel készült fotók szemmel alig észrevehetően különböznek a szűrő nélkül készült fotóktól. Mivel az UV szűrők a fény 99,9%-át átengedik, ezért ugyanolyan beállításokkal fényképezhetünk, mint nélküle. Manapság kevésbé használt szűrű, leginkább csak védelemre szolgál az objektív számára, hiszen az objektívre felszerelt szűrőt érik a különféle szennyeződések és behatások. Ha valami megkarcolja, vagy betöri az szűrőt, azt könnyebb és lényegesen olcsóbb cserélni, mint ha az objektív lencséjét érné kár.

br

Polarizációs szűrők

Az egyik leggyakrabban használt szűrőfajta. Feladata, hogy a polarizált fényt kiszűrje.  Amíg a közvetlen nap fénye polarizálatlan, addig a polarizált fény általában a különféle felületekről verődik vissza. Tehát a légkörben található elemek (víz, pára, por, szennyeződés) is szórják a fényt. Leginkább az ég kékjének az erősítésére használják.  Használata már szemmel láthatóan látványos változást jelent a fotóinkon. A napfény irányára merőlegesen a leglátványosabb a hatása.

A különféle felületekről visszaverődő fény kiszűrése szintén látványos eredményt ad. Különösen szembetűnő az üvegfelületek vagy vízfelületek becsillanásának csökkentése. Segítségével keresztül látunk az üvegen, legyen szó egy gépkocsiról vagy egy kirakatüvegről. De a vízfelületen is beláthatunk a felszín alá. A visszaverődést leginkább, akkor tudja kiszűrni, ha a visszaverődési szög kb. 30 fok. A polarizációs szűrők a felére csökkentik a beérkező fényt, vagyis 1 Fé értékkel csökkentik a kép expozícióját. Vagyis a szűrő használatakor emelni kell az érzékenységet, záridő vagy a rekesznyílást, ahhoz, hogy ugyanolyan világos képet kapjunk, mint a szűrő nélkül.

05

Ezek a szűrők az objektív előtt elforgathatóak, az elforgatással határozzuk meg, hogy a kép mely részén fejtsék ki hatásukat, valamint, az elforgatással találjuk meg azt a szöget, ami a legjobb eredményt nyújtja számunkra.

Érdemes a szűrű felrakása, vagy elforgatása előtt fényt mérni, és csak utána használni a szűrőt, mert a fényképező hajlamos a szűrő használatakor a kevesebb fény miatt túlexponálni a képet, azaz túl világos lesz.

aa (3)
aa (5)
aa (4)
aa (6)
aa (9)

Cirkuláris polár szűrővel fotózva látható, hogy az eget sokkal sötétebben, kékebben lehet visszaadni, amíg a felhők sokkal jobban kiemelkednek, jelentőségteljesebbek.

A márványlapról visszaverődő fényt is nagyon jól megszűri. Az első képen látható, hogy szűrő nélkül a háttérben lévő témák árnyéka, kontúrjai kiemelkednek a világos, napfényt visszaverő felületről. Addig a második képen, már szinte egybe olvad az árnyék és a felület, hiszen a visszavert napfényt megszűri a szűrő.

Tudni kell, hogy a cirkuláris polárszűrők hatása nem egyenletesen jelentkezik a fotón. Az alsó képen látni, hogy a kép bal oldalát jobban, a jobbot kevésbé szűrte meg a szűrő. Ez a szűrő beállításától, valamint attól is függ, hogy a fény merről érkezik.

 

Nem célszerű ilyen szűrőt használni, ha panorámaképet készítünk, mert az elég fura hatással lesz a képre, egyes részein sokkal jobban, másokon kevésbé fog érvényesülni. 

ND szűrők, átmenetes ND szűrők

Az ND szűrő, vagy a természetes szürke szűrő, célja, hogy jelentősen csökkentse a gépbe jutó fény mennyiségét. Vagyis ugyanazt érjük el vele, mint a rekeszérték állításával, ugyanakkor a rekeszelést csak bizonyos keretek között tehetjük meg. Az ND szűrővel a fény sokkal nagyobb százalékát kiszűrhetjük, elérhetjük akár azt is, hogy csak a beérkező fény egy ezredét engedje át. Miért hasznos ez? Segítségével akár napos időben is tudunk hosszú záridő felvételeket készíteni. Vagyis a hosszú záridős fotóinkat akár nappal is meglőhetjük, legyen szó egy vízesés vagy egyéb vízfelület mozgásának elmosásáról.

Léteznek variálható fényáteresztő szűrők is, ahol megtudjuk változtatni bizonyos határok között, hogy mennyi fényt engedjen át a szűrő. Ezek a szűrők nincsennek olyan hatékonyak, mint a sima ND szűrők, ha a fényerő csökkentésről van szó, valamint nem olyan homogének, vagyis a kép különböző területein eltérőek lehetnek a sötétítések. (Pl. a képsarkok sokkal sötétebbek lesznek, mint a kép közepe.)

nds
08

Léteznek még átmenetes szürke szűrők is. Ezek olyan lapszűrők, ahol a szűrő egyik fele kevesebb a másik fele pedig több fény enged át, és köztük egyenletes átmenet van. Leggyakrabban tájfotózásnál használják, amikor az eget sötétíteni szeretnék anélkül, hogy az előtérben lévő témát sötétítenék.

zzz (3)

tippek

zzz (3)-2

Az átmenetes ND szűrők, vagy átmenetes szürke szűrők nagy segítségünkre lehetnek például tájfotózáskor. Segítségükkel az égboltot sokkal hangsúlyosabbá tudjuk tenni.

Ha kellően napos időben fotózunk, akkor a túl világos égbolt és sötétebb előtér közötti kontrasztkülönbséget is csökkenteni tudjuk.

Effekt szűrők, színszűrők

Olyan átmenetes színes szűrők, amelyekkel a kép egy részét színezhetjük meg, vagy erősíthetjük a kép bizonyos színeit. Számtalan színes szűrő létezik. Találkozhatunk még csillagszűrőkkel is, amelyek a képen megjelenő apró fénypontoknak csillagszerű hatást adnak. De vannak még olyan különleges szűrők, amik lágyítják a fényt, vagy egyéb hatást adnak a képi elemeknek.

Az ND és átmenetes szűrőkre is igaz, hogy célszerű a fénymérést a felhelyezés vagy a használat előtt megtenni, hogy az a helyes expozíciót kapjuk meg.

color

Szűrőkből is megannyi márka és típus létezik. Vásárlás előtt járjunk utána, hogy milyen célra szánjuk a szűrőt. Lehetőleg nevesebb márkákból válogassunk, még ha valamivel többe is kerülnek, mint a noname márkák.

donate button
bottom of page