top of page

Lightroom optimalizálása

Ha feltelepítettük a Lightroom programot, akkor első indítás után érdemes néhány beállítást elvégezni, hogy a program a lehető legjobban, leggyorsabban fusson. Természetesen a számítógépünk hardverei is nagyban befolyásolják a program sebességét. Ha lassúnak érezzük a programot, akkor bővítsük a RAM-ot, használjuk SSD-t. Ha erre éppen nincs lehetőségünk, akkor a program beállításai között tudunk néhány, a program működését befolyásoló opciót megadni, amely hatással lehet a Lightroom sebességére. Próbáljuk ki ezeket a lehetőségeket és találjuk meg számunkra megfelelő kombinációt.

Az egyes beállításokat az EDIT menü Preferences ablakban (vagy Ctrl+, kombináció) tudjuk megtenni. Lássuk a tippeket!

01

Grafikus vezérlő használata képfeldolgozáshoz

A videókártyánk (grafikus vezérlőnk) processzorát használhatjuk a számítási műveletek gyorsítására, amennyiben videókártyánk rendelkezik ilyennel és a program támogatja. Ebben az esetben pipáljuk be ezt a lehetőséget, ez jelentősen meggyorsíthatja a képfeldolgozást.

02

Edit/Preferences/Performance – Camera Raw – Use Graphics Processor

Smart Previews (Okos előnézet) használata

Ha ez az opció be van pipálva, akkor a program a feldolgozás során egy okos előnézettel (smart preview) dolgozik az eredeti fájlok helyett. Ez jelentősen megnövelheti a feldolgozási sebességet, ugyanakkor az előnézeti kép minősége gyengébb lehet.

 

A kész fájlok exportálásakor (kimentésekor) az eredeti legjobb minőséget fogja kimenteni, nem pedig az előnézetét.

Edit/Preferences/Performance – Develop – Use Smart Previews…

04

Az okos előnézetet (smart preview) előtte be kell állítanunk. Erre kétféle lehetőségünk van.

Ha már beimportáltuk a képeket: akkor a Library menü – Previews fülön a Build Smart Previews füllel (kép jobbra)

Importálás során is megtehetjük: A jobb felső sarok, a File Handling panelen a Build Smart Preview opció kijelölésével (kép lent)

05
06

1:1 előnézet beállítása

Az előnézet létrehozása az importálási folyamatot kicsit lelassíthatja, de a feldolgozást már meggyorsítja, hiszen nem a feldolgozás közben kell az előnézeti képeket feldolgoznia a programnak.

Ha már beimportáltuk a képeket: Library modul - Library menü – Previews fül – Build 1:1 Previews (előtte ki kell jelölni az összes olyan fotót, aminek az 1:1 előnézetét szeretnénk létrehozni) - (kép jobbra)

Importálás során tehetjük meg: A jobb felső sarokban a File Handling panelen a Build Preview 1:1 lehetőséget választva. - (kép lent)

08
07

A felesleges 1:1 előnézet törlése

Ha a korábban feldolgozott fotóinkkal egy ideje már nem dolgozunk, akkor ezek 1:1 előnézeti képeit (már ha ezt használjuk) törölhetjük, ezzel jelentős helyet szabadítva fel a gépünkről. Beállíthatjuk, hogy milyen intervallumonként törölje ezeket (naponta, hetente, havonta vagy esetleg soha)

Edit – Catalog Settings – File Handling – Preview Cache

11
09

Camera RAW Cache méretének növelése

Emeljük meg a Maximum Size méretét (5,10,15Gb vagy akár magasabbra is). Ez egy ideiglenes tár, ahova a program betölti a képadatokat, amivel jelentősen megnövelhetjük a feldolgozás vagy válogatás sebességét, különösen, ha sok képek importálunk egy projekt során.

Edit/Preferences/File Handling – Camera Raw Cache Settings

10

XMP állományok létrehozása

Ha ez az opció be van pipálva, akkor a képfeldolgozás során minden egyes módosítást, amit a fotón elvégeztünk a program egy XMP állományba rögzít. Ez segít nekünk abban, ha egy munkafolyamat során esetleg összeomolna a rendszer, akkor újraindítás után, a legutolsó elvégzett művelettől tudjuk folytatni a feldolgozást és ne kelljen előről kezdeni azt. Ez azonban minden egyes fotónál egyesével tölti be ezeket a módosításokat az adott XMP fájlból. Ez lelassíthatja a munkát. Tehát érdemes ezt a lehetőséget mellőzni.

Edit – Catalog Settings – Metadata –

Automatically write changes into XMP

03

Importáló ablak automatikus felajánlása

Ha ez az opció be van pipálva, akkor a program automatikusan felajánlja az importálást, ha egy memóriakártya, pendrive vagy külső merevlemezt csatlakoztatunk a számítógépünkhöz miközben a Lightroom meg van nyitva.

Mivel a fotókat feldolgozás előtt én mindig felmásolom a számítógép merevlemezére és nem a külső forrásból dolgozom fel, így ezt érdemes kikapcsolni, hogy ne ugorjon fel minden egyes esetben az import ablak, ha egy külső eszközt csatlakoztatunk a számítógéphez. Ez az opció a feldolgozás sebességét nem befolyásolja, csak kényelmi szempont.

Edit/Preferences/General – Import Options – Show import dialog when memory card is detected

Miért érdemes a számítógép merevlemezéről dolgozni a nyers fájlokkal és nem a külső eszközről?

Logikus, hogy ha a külső eszközt (pl. memóriakártya) töröljük, akkor a nyers képeink is törlődnek, és esetleg nem tudjuk folytatni a feldolgozást az adott képekkel. Sok esetben a belső merevlemezről (HDD, SSD) sokkal gyorsabban olvassa be a nyers fájlokat, amelyekkel dolgozunk, mint egy külső meghajóról.

donate button
bottom of page