top of page

A Lightroom Library modulja - Fotók szelektálása, válogatása

A Library modulon lehetőségünk nyílik a beimportált fotóink válogatására, rendszerezésére, de egy alap feldolgozást is megejthetünk rajtuk. Milyen lehetőségeink vannak még ebben a modulban?

Nézet-szelektálás

A View (Nézet) gombokkal választhatunk különféle nézetek között. Bélyegképként Grid View (G) egyszerre több fotót jeleníthetünk meg, a teljes nézet Lopue View ( E ) egyesével jeleníti meg a fotóinkat, az összehasonlító nézet Compare View ( C ) lehetőséget ad két fotó egymás melletti megjelenítésére és összehasonlítására.

07

Grid View (G)

09

Compare View (C)

08

Loupe View (E)

10

Survey View (N)

Ha kettőnél több képet szeretnék egymás mellé rendezni, akkor a Survey View (N) gombbal tehetjük ezt meg. A Ctrl+egér kattintással jelölhetjük ki azokat a képeket, amiket látni szeretnénk. A People (O) emberek gombbal megjelölhetjük a fotón szereplő embereket. Ezt a program automatikusan felismeri, de mi is bejelölhetjük az arcot a képen, ha ezt a program nem tette meg mindenkivel.

Ez egy jó lehetőség több hasonló fotó összehasonlításához, és szelektálásához. Ha úgy döntünk, hogy valamelyik képre nincs szükségünk és szeretnénk, hogy ne is jelenleg meg a feldolgozás során, akkor törölhetjük az adott képeket.

Az aktuálisan kijelölt fotó körül egy keret (alap esetben fehér) jelenik meg. A kép jobb-alsó sarkában egy kis X jelenik meg, amire kattintva az adott kép eltűnik az összehasonlításból, de nem törlődik. Ugyanezt érhetjük el, ha a Ctrl-t lenyomva az egérrel rákattintunk az adott képre.

Ha a programról is törölni szeretnénk a szükségtelen fotókat azt megtehetjük a DEL gomb megnyomásával, vagy az adott fotón egy jobb egér kattintással és a Remove Photo menüponttal.

Ekkor egy kis ablak ugrik fel, amely megkérdezni, hogy milyen módon szeretnénk törölni a fotót. A Remove gombbal csak a Lightroomból törlődik a kép az importálások közül. Ha azonban azt szeretnénk, hogy a merevlemezről is törlődjön az eredeti nyers fotó is, akkor válasszuk a Delete from Disk lehetőséget.

19

Ha úgy gondoljuk, hogy az adott fotót biztos, hogy nem szeretnénk megtartani, akkor nyugodtan válasszuk ezt a lehetőséget. Ha a beimportált fotókon egyesével végig megyünk és ilyen módon szelektálunk, akkor a szükségtelen fotók törlésével jelentős helyet takaríthatunk. A feldolgozást követően a feldolgozott fotók eredeti nyers fájljait is megtartjuk, csak azok a nyers fotók maradnak meg, amiket feldolgoztunk. (Van más módszer ezek kiszelektálásra, erről majd később).

Értékelés

Egy másik szelektálási lehetőség, amit a Library modulban, de a Develop modulban is megtehetünk, ha úgymond értékeljük a képeinket. Erre szolgálnak a Set Flag, Rating és Color gombok.

06
11

A Flag (Zászló) tulajdonképpen két-féle lehetőséget kínál. A Stars és Colors pedig öt-öt opciót. Persze ezt a három lehetőséget kombinálhatjuk is, ha ötnél többre lenne szükségünk. Válasszuk ki a számunkra megfelelőt. (Én a csillagozós (Rating) módszert szoktam alkalmazni).

Az adott fotót kiválasztva osztályozhatjuk aszerint, hogy hány csillagot (vagy milyen színt) adunk neki. Később pedig ezek alapján szűrhetünk. pl. Csak azokat a képeket szeretnénk látni, amik négy csillagot kaptak.

A Filter (Szűrő) kiválasztó gombbal megadhatjuk, hogy mi alapján szeretnénk szűrni képeinket. pl. Jelen esetben válasszuk a Rated lehetőséget. Itt megadhatjuk, hogy a 4 csillagos fotókat szűrje ki. Kiválasztva, csak ezek a képek jelennek meg a képernyőn.

Megadhatjuk, hogy csak a 4 csillagos képek jelenjenek meg, vagy a 4 csillagos és ennél több, vagy ennél kevesebb csillaggal értékelt képek. 

12

Ha végig nézzük a beimportált képeket és értékeljük őket valamelyik módszerrel, akkor később rászűrhetünk, hogy csak azokat kezdjük el feldolgozni, amelyiket úgy értékeltük, hogy érdemes feldolgozni.

Ha válogatunk és mondjuk Set as Rejected (X) kijelöléssel jelöljük meg azokat a fotókat, amiket törölni szeretnénk, akkor a válogatás végével rászűrünk az így kijelölt fotókra, az összes kép kijelölésével egyetlen mozzanattal törölhetjük őket, a már korábban említett módon. Csak a programból, vagy a merevlemezről a nyers fájljaival együtt.

A Library Filter menüsoron is szűrhetünk szövegre (fájlnév, kulcsszavak stb.), tulajdonságra (ezek gyakorlatilag a Flag, Rated, Stars opciók) valamint a Metadata fülön kiválaszthatjuk, hogy mikor készült, milyen vázzal, vagy akár adott objektívvel készült képeket jelentsünk csak meg.

Ha az összes beimportált képünket kijelöljük a Folders menüben, akkor a metadata fülön megjelenítve láthatjuk, hogy melyik objektívvel fotóztunk a legtöbbet, ha többet is használunk.

15
16

Kulcsszavak, metaadat, gyors feldolgozás

A Library modulban lehetőségünk van kulcsszavakat hozzárendelni a fotóinkhoz (Keywording), ez későbbiekben jelentősen megkönnyítheti a képek visszakeresését. Erről később.

Valamint lehetőségünk van egy gyors képfeldolgozásra is (Quick Develop). Itt választhatunk nehány preset (előre beállított) közül, vagy manuálisan változtatjuk a felkínált lehetőségeket. Ez tényleg csak egy gyors, egyszerű feldolgozást nyújt. Ha komolyabban szeretnénk ezt elvégezni, akkor válasszuk a Develop modult.   

17

tippek

18
donate button
bottom of page