top of page

ISO érték, érzékenység

Az ISO érzékenység, vagy ISO szám a filmes fotózás korszakából megmaradt fogalom. A film fényérzékenységének mértékét jelentette. A mai digitális fotózásban is használatos funkció az ISO érték állítása, annyi különbséggel, hogy a szenzor fényérzékenységét jelöli. Vagyis minél magasabb az ISO érték, annál érzékenyebb a szenzor. Ennek következtében annál kevesebb fény is elegendő a fotó elkészítéséhez.

De mire is jó az ISO érték állítása? Mikor használjunk magasabb ISO értéket?

Amikor nincs lehetőségünk a rekeszérték és a záridő emelésével növelni az expozíciót. Ha rosszul megvilágított helyeken, vagy gyenge fényviszonyok között kell fotóznunk. Ha olyan témát fotózunk, ahol a záridőt nem emelhetjük magasabbra az esetleges elmosodás végett.  

Az ISO értékeket is egy számsorral jelöljük. Az alap ISO érték általában az ISO 100.

Pl. ISO 100, ISO 200, ISO 400, ISO 800, ISO 1600, ISO 3200, ISO 6400 stb. Vannak olyan fényképezők, ahol ennél kisebb lépésben, finomabban is állíthatók az értékek. Géptípustól függ, hogy mekkora érzékenységet enged beállítani.

isosor

Az egyes ISO értékek között kétszeres szorzó van. ISO 100-ről ISO 200-re emelve kétszeres érzékenységet, ISO 100-ről ISO 1600-re emelve pedig 16-szoros érzékenységet kapunk. Ez utóbbi esetben azt jelenti, hogy 16-szor kevesebb fényben is olyan világos képet tudunk készíteni, amennyiben minden más értéket változatlanul hagyunk.  

iso
iso
iso
iso
iso

Azonos záridő és rekeszérték beállítása mellett (f5.0 - 1/50 sec - 50mm) az ISO érték emelésével a képünk egyre világosabb lesz. A használt ISO értékek (fentről-le, balról-jobbra): ISO200, ISO400, ISO 800, ISO1600, ISO8000

Fontos megemlíteni, hogy az ISO érték emelésével megnövekszik a képzaj a fotóinkon. Minél nagyobb fényérzékenységet állítunk be, annál nagyobb lesz a képzaj. Ez azt jelenti, hogy a szenzort érő hasznos jel, mellett zavarjel is keletkezik. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a képünkön zavaró szemcsézettség jelenik meg. Sok eltérő színű pontok halmaza lesz látható, még a homogén felületeknél is. Hogy milyen méretű ez a szemcsézettség, képzaj adott ISO érték esetében az a gép típusától függően változik.

Azt, hogy ki milyen szemcsézettséget talál még elfogadhatónak az egyéni ízlés szablya meg.

iso zoom
iso zoom
iso zoom
iso zoom

Az alábbi képeken jól látszik, hogy az ISO érték emelésével a képzaj is jelentős mértékben emelkedik. A fényképező (telefon) típusától függ, hogy mekkora ISO értéket tudunk rajta beállítani, valamint az is, hogy milyen ISO érték mellett, milyen zajszint jelentkezik. ISO400, ISO1600, ISO4000 és ISO12800  (Kattints a képre a nagyobb mérethez!)

Mit tehetünk a zaj elkerülése ellen?

Ha lehet próbáljunk minél alacsonyabb ISO értékkel fotózni. Ha tehetjük használjunk tágabb rekeszt, vagy hosszabb záridőt az ISO emelés helyett. Ha a gépünkben van zajcsökkentés használjuk, vagy a fotó utólagos feldolgozása során használjunk zajcsökkentést. Viszont a szoftveres zajcsökkentés a fotóink finomabb részleteire is hatással van, így veszítünk az apró részletekből.

Hogyan tudjuk állítani az ISO értéket?

grey

A telefonon való beállítás az egyszerűbb, már amennyiben támogatja azt telefonunk. Az ISO érték csúszkát csak el kell húznunk valamelyik irányba. Ez a beállítás elképzelhető, hogy a PRO fotós beállítások között található.

Ha nem találjuk a beállítást, próbáljuk meg a PRO, bővített beállítások között keresni, ha itt sincs, akkor keressünk egy olyan fotós alkalmazást, ami tudja az ISO érték beállítást.

Fényképezőgép esetén, vannak olyan típusok, ahol az ISO érték állítására külön tárcsát találunk. Ebben az esetben csak a tárcsa elforgatása szükséges. Vannak olyan vázak, ahol a menüben tudjuk kiválasztani a megfelelő ISO értéket.

Valamint a legtöbb esetben az ISO érték állítása egy dedikált gomb lenyomva tartását követően aktív lesz és a megfelelő tárcsa elforgatásával állíthatjuk azt.

Auto beállítások

Ebben az esetben mindent magának állít be a fényképező, nekünk csak az exponáló gombot kell megnyomnunk. Ez a leggyorsabb megoldás, ha azonnal akarunk reagálni egy helyzetre és bízunk a gép beállításaiban, hogy helyesen fog exponálni.

Auto

P mód – Program automatika

Ebben az esetben is a fényképező állítja be automatikusan a záridőt, a rekeszt és az ISO értéket, de ha szükséges, akkor választhatunk más ISO értéket. Ezt a módot akkor érdemes használni, ha gyors pillanatfelvételeket akarunk készíteni és nem szeretnénk lemaradni az adott pillanatról. Az automatikára hagyatkozunk, de ha szükséges egy gyors mozdulattal beletudunk avatkozni és korrigálni.

P

M mód – kézi, vagy manuális mód

Ebben a módban minden beállítást manuálisan tudunk megadni. Figyeljünk, arra, hogy az ISO érték állításával a többi értéket nem állítja az automatika.

tippek

M
donate button
bottom of page