top of page

Fotózzunk esőben, ködben?

Beborul az ég, elered az eső és máris annyi a fotózásnak, gondoljuk sokan. De ha nem ijedünk meg egy kis esőtől, akkor remek lehetőségünk nyílik arra, hogy másmilyen fotókat készítsünk, mint száraz, napos időben. Jöjjenek tippek a rossz időben való fotózáshoz.

De mit is fotózzunk felhős, esős időben?

Ha a Napot felhők takarják és nincs közvetlen napsütés, akkor sem kell kétségbe esni. A felhők által megszűrt napfény ilyenkor sokkal lágyabb fénnyel világítja meg a tájat, a témánkat. Kevésbé dominálnak az árnyékok és a világos-sötét részletek is kiegyenlítettebbek. Ezáltal a táj színárnyalatai jobban előjönnek. Bár a fények kissé laposabbá teszik a színeket, egy kis kontrasztemeléssel segíthetünk ezen.

A beborult ég, ha nem túl homogén a felhőzet, akkor igazán látványos tud lenni a különféle formájú és világosságú felhőkkel. Ez feldobja a tájképeinket, ami sokkal izgalmasabb, mint egy felhőtlen, összefüggő kék vagy szinte fehér égbolttal. Ha a felhőzet csak részleges, akkor a rajta átbújó napfény igazán látványos tud lenni. A napkelte és napnyugta körüli sárgás, narancsos fények szintén pompás színekkel örvendeztethetnek bennünket.

aa (1)
aa (2)-2
aaa-2

Egy kiadósabb eső után a pocsolyákban összegyűlt víz látványos tükröződésekhez ad lehetőséget. Egy gyors nyári zápor után, a felfrissült levegő sokkal tisztább, a vizes felületek pedig sokkal kontrasztosabbak. Igazán szép fények vannak egy kiadós zápor után, különösen, ha a nap újra előbújik.

bb (1)-2
bb (2)-2
cc (1)

A különféle felületeken, növényeken összegyűlt vízcseppek feldobják a témáinkat. Egy-egy apró vízcseppről igazán látványos közel-fotókat tudunk készíteni.

dd (4)
dd (3)
dd (1)
ee (5)
ee (9)
ee (2)
ee (12)
ee (3)
ee (7)
ee (13)
ee (11)

Kattints a fotókra a nagyobb méretért!

A számtalan vízcsepp és a rajta megcsillanó fények a hátterünket is feltudják dobni. A sok apró becsillanás, bokeh igazán látványos hátteret ad. (A bokeh vagy boke eredetileg a fotó életlen hátterének és annak minőségére szolgáló kifejezés, de leginkább a háttérben lévő életlen fényfoltokra használjuk, amik általában kör alakúak, vagy sokszög alakúak az objektív blende lamelláinak számától és formájától függően.)

ff (3)
ff (1)
ff (4)

A kialakuló köd, vagy vízpára szintén erős hangulatot tud adni egy fotónak. Ha borús időben köd is belepi a tájat, akkor igazán komor hangulatú fotókat készíthetünk. De egy kora reggeli párás ám napsütötte időpontban is lenyűgöző képeket lőhetünk. Az igazán bátrak megpróbálkozhatnak villámokkal sújtott időben is fotózni. A villámok által megvilágított felhőzet, vagy egy elkapott lecsapó villám igazán látványos tud lenni. Természetesen tartsuk be az ilyenkor szokásos óvintézkedéseket és a biztonságunk legyen az első.

gg (3)-2
gg (1).
DSC_0056-2

Ha esős időben megyünk fotózni, akkor tervezzünk előre és készüljön fel, arra, hogy a lehető legkényelmesebb legyen a fotózás. Ha hosszabb időre, vagy távolabb megyünk fotózni, számítsunk rá, hogy az éppen szemerkélő eső újra felerősödhet. Egy átvonult zivatar, zápor újra meglephet bennünket. Lehetőleg esőálló ruhát vegyünk. Ha hideg időben mozdulunk ki, akkor öltözzünk fel rendesen.

Ne csak magunkra, de a fényképezőnkre is vigyázzunk. A fényképező egyik nagy ellensége a víz. az elektronikában komoly károkat tud okozni, de az objektívbe, vázba került eső szennyeződést, só, vízkőlerakódást is okozhat. Használjunk esőálló tokot, vagy ha nincs, egy átlátszó műanyag zacskóval is védhetjük gépünket. Ha hideg időben fotóztunk, akkor ne vigyük a fényképezőt egyből meleg helyre, hiszen a hőmérséklet különbség miatt a pára lecsapódik a gépen és annak belsejében. Rakjuk a fényképezőt a fotóstáskánkba, vagy egy nejlon zacskóba, amit zárjunk légmentesen. Ekkor a pár csak a táska, zacskó külsején fog lecsapódni. Várjunk amíg gépünk felmelegszik és csak ezután kapcsoljuk be.

Egyszerűbb dolgunk van, ha olyan fényképezőnk van, ami időjárásálló. Az ilyen gépeket sokkal bátrabban használhatjuk nedves időben is.

DSC_3267
cc (2)
DSC_3270
donate button
bottom of page