top of page

A Lightroom Develop modulja - Spot Removal eszköz

A Spot Removal (Q) eszközzel az apró képhibákat, vagy a felesleges képrészleteket tudjuk eltávolítani a képről.

Egy kör alakú ecset jelenik meg, ha rákattintunk az eszközre. Az ecset méretét növelni/csökkenteni tudjuk az egérgörgővel vagy a Size csúszkával is.

Egyet kattintva és az egeret lenyomva tartva a kör alakú ecsetet bővíthetjük és bármilyen formát kijelölhetünk vele.

01
02
03

Miután felengedtük az egeret a program automatikusan keres egy területet, amelyről mintát vesz, hogy a javítandó területet kitöltse. Amennyiben ez nem sikerül automatikusan a programnak, akkor az egérrel a mintavételi helyet csak egyszerűen elmozgatjuk. Finomabb mozgáshoz a nyíl billentyűkkel is pozicionálhatunk. A javítandó területet is ugyanígy elmozgathatjuk. Ha mégse szeretnénk itt az eszközt használni a DEL gombbal törölhetjük a kijelölést, vagy az ALT billentyűvel+egérrel kivághatjuk.

A Feather csúszkával az ecset eszköz széleinek keménységét adhatjuk meg. Az Opacity csúszkával az átlátszóságot adhatjuk meg, ami azt jelenti, hogy a célterületet mennyire fedje le a mintavételi hely.

06
a
b

Az eltávolításra két lehetőségünk van, vagy a Clone vagy a Heal eszközt használjuk. A Clone eszközzel a kijelölt területet klónozzuk a javítandó területre. Ekkor a mintavétel helye és a javítandó terület ugyanúgy néz ki. A Heal eszközzel pedig a javítandó területet a mintavételi hellyel úgy tölti ki, hogy figyelembe veszi a javítandó terület tulajdonságait. A Spot Removal eszköz nem minden területen hoz ugyanolyan jó eredményt. Próbáljuk apró mozgatásokkal pozicionálni az ecsetet.

07
08

Red Eye Correction – Vörös szem eltávolítása

Mivel egy nagyon egyszerű eszközről van szó, ezt is ebben a részben mutatom be. Biztosan tudjuk, hogy, ha vakuval fotózunk embert, de akár állatot is, akkor sok esetben a szem pupillája pirossá (vagy más szín, ha állatról van szó) válik. Ez a helytelen vakuhasználat eredménye. Az vaku erős fénye a szemgolyón csak áthalad és a retináról verődik vissza. A retinát behálózzák az apró erek, melyben lévő vér színe miatt a visszavert fény is vörös, piros lesz.
Ez a vörös szem-effektus nem túl előnyön a fotókon, de szerencsére egyszerűen korrigálható.

09

A Lightroom külön ajánlja fel, hogy emberi vagy állati szemet szeretnénk korrigálni.

Az eszköz kiválasztva megjelenik egy kör alakú ecset. Ennek méretét az egérgörgővel tudjuk szabályozni, vagy a Ctrl lenyomásával és az egérrel együtt is módosíthatjuk. Az így megadott méret gyakorlatilag azt a területet adja, amelyen belül az eszköz automatikusan felismeri a vörös szemet.

10
11

Ha megtalálta de nem pontos, egérrel vagy a nyilakkal arrébb pozicionálhatjuk.

Tippek: Csúszkák segítségével megadhatjuk a pupilla méretét (Pupil size) és a sötétségét (Darken). Ha az állati szemet (Animal eye) választjuk, akkor lehetőségünk van arra is, hogy az Add Catchlight gombbal apró fényt adjuk a pupillának.

12
donate button
bottom of page