top of page

Több, kevesebb

A gyakorlat teszi a mestert. Igaz ez a fotózásra is. Minél több képet készítesz, és minél többet tanulsz annál jobb képeid lesznek. Ha lehetőségünk van, készítsünk több képet az adott témáról, eseményről, akár több szögből, hogy később ki tudjuk válogatni a legjobbat. Nem biztos, hogy az első ellőt expó lesz a legjobb fotó a témáról. Egy pár lépés valamelyik irányba, egy néhány centiméterrel fentebbről fényképezve vagy egy néhány pillanattal később és máris jobb lesz a képünk. Ezt sok-sok gyakorlással lehet elsajátítani.

A mai digitális fotózás már nem szab határt a készítendő képek számának. Hiszem egy memória-kártyára sokkal több kép fér, mint egy tekercs filmre. Sokkal költséghatékonyabb is, és egyszerűbb, gyorsabb kezelni ezeket a képeket. A fényképező gépek is sok ezer expót bírnak. Ne féljünk attól, hogy túl sok képet készítünk és hamar tönkre fognak menni.

Óriási mennyiségű fotót tudunk adattároló eszközeinken, vagy a különböző felhőszolgáltatásokon eltárolni. A tárhely gyakorlatilag nem szab határt fotóink számának. De gondoljunk bele, hogy ebből a temérdek képből mennyit fogunk, akár csak egyszer is visszanézni.

picszam2

Gyakorlatilag bármennyi képet készíthetünk és tárolhatunk

Ha csak elkattintjuk, majd eltároljuk, de soha többet nem kerül elő, akkor csak a helyet foglalja. Törekedni kell, arra, hogy az a kép olyan legyen, amit szívesen előveszünk, újra nézünk, vagy megmutatjuk másoknak. Az a kép pedig, hordozzon magában egy kis pluszt.

Törekedjünk tehát arra, hogy minél több fotó készítésével gyakoroljunk a lehető legtöbbet, és próbáljunk meg fejlődni. Ugyanakkor törekedjünk arra is, hogy a tanulással elérjük azt a szintet, amikor már minél kevesebb fotó elkészítésével tudjuk megvalósítani azt a kívánt képet, amit szeretnénk.

Törekedjünk arra, hogy képeink ne csak adathalmazok legyenek egy merevlemezen eldugva, amiket sose fogunk újra elővenni. Legyen a fotóinkkal valami célunk.

donate button
bottom of page