top of page

Egy képet elkattintani csak egy pillanat műve. De igazán szépet alkotni, ennél sokkal több.

A fotózásra is igaz, hogy minél több időt fordít rá az ember, minél többet gyakorol, tanul, annál- szebb, jobb fotókat fog készíteni. Senki sem úgy születik, hogy tud fotózni. Mindenki az elején kezdi, és sok tanulás és gyakorlás útján sajátítja el azt a tudást, amivel megtanulja használni a fényképezőgépét, kihasználni az adott lehetőségeket. Ez egy hosszú és kihívásokkal teli tanulási folyamat, mely nagyon izgalmas és szórakoztató is tud lenni.

Fotóink nem lesznek egyből mesterművek. De nem is szabad azt hinni, hogy minden fotónknak annak is kell lennie. Minden egyes elkészült képpel egy kicsivel jobbak leszünk. A belefektetett idő, energia és erőfeszítés meghozza gyümölcsét. Tökéletes fotó nem létezik. Minden embernek más az ízlése, igénye. Ahány ember, annyiféle irányból közelít meg egy-egy adott dolgot. Ahány ember, annyiféleképpen készít el egy-egy fotót. Mindenkinek a maga ízlését, tudását kell hozzáadnia egy adott fényképhez.

A mai képalkotó technika, legyen szó fényképezőgépekről vagy mobiltelefonokról, már elég fejlett ahhoz, hogy minden előzetes tudás nélkül, egyetlen kattintásra vállalható képet készítsen számunkra. Hiszen a gép minden fontos alapbeállítást elvégez helyettünk. A dolgunk csak annyi, hogy kattintunk. Ám rengeteg olyan tényező van, amit a fényképező nem tud helyettünk megoldani. Nem komponálhat helyettünk, nem tudja megválasztani a megfelelő szöget, a témát, a napszakot és még megannyi feladatot, amit nekünk kell meghatároznunk.

Ez mind olyan feladat, ami ránk hárul a fotózás során. A saját kezünkbe kell venni az irányítást, ezektől az plusz dolgoktól lesz fotónk egyedi, különleges. Ez nem megy magától, el kell sajátítani. Ám ha odafigyelünk és tanulunk, már néhány apró dologtól is jobbak lehetnek fotóink.

Ha most kezded a fotózást, kövesd oldalamat. Megpróbálom összegyűjteni neked azokat a hasznos tippeket, trükköket, tanácsokat, amelyeket, ha elsajátítasz, máris egy lépést teszel afelé, hogy jobb képeid legyenek.  

Plant crop macro photo.
Sunflower in the field with mountains in the background in front of the blue sky.
Barka macro photo with water drop
Winter landscape, frozen lake with snow and trees in black and white.
Bird feather macro photo in black and white.
donate button
bottom of page