top of page

Graduated Filter - Átmenetes szűrő

Az átmenetes szűrő használata

A Graduated Filter vagy Átmenetes szűrő az objektívekre csavarható fizikai átmenetes szűrőkhöz hasonló hatással látja el képünket. Vagyis egy átmenetes hatást ad a képünkhöz, ám hogy a szűrő milyen effekttel, hatással legyen a képre, azt különféle beállításokkal tudjuk elérni.

Az átmenetes szűrő használatához kapcsoljuk be az ikonját (M gyorsbillentyű) majd kattintsunk a kép egy adott pontjára és onnan kiindulva húzzuk a szűrőt a tetszés szerinti távolságba.

Lightroom - Graduated filter (1)

Három vonal jelenik meg a képen. A két szélső vonal jelenti az átmenet erősségét, nagyságát.

Lightroom - Graduated filter (4)

A középső vonalon lévő pontot megragadva a szűrő méretét megnövelhetjük. Az szélső vonalak egyikét megragadva pedig növelhetjük az átmenet méretét.

Ha a középső vonalon lévő pont mellé visszük az egeret, akkor megjelenik egy két-irányú görbe nyíl. Ezt a nyilat megragadva a szűrőnket elforgathatjuk tetszőleges irányba.

Lightroom - Graduated filter (3)

Azt, hogy milyen hatása legyen a szűrőnek az Effect mellett lévő lenyíló menüből tudjuk kiválasztani. Itt előre beállított szűrő effektek vannak. Ezek gyakorlatilag a Basic panel csúszkáinak felelnek meg.

Ha kiválasztottuk a használni kívánt hatást, akkor a hozzá tartozó csúszkán még erősíthetjük vagy csökkenthetjük annak hatását.

A panelen lévő csúszkák segítségével mi magunk is beállíthatjuk a szűrő hatását. Ugyanúgy működik, mint a Basic panel, csak a teljes kép helyett, csak azon a területen van hatása, ahol a szűrő aktív.

A panel alján találunk egy Color nevű sort és mellette egy szürke négyzetet. Erre kattintva a felugró ablakban színt választhatunk ki. Ennek segítségével egy átmenetes szín szűrőnk lesz és különféle színeket adhatunk a képhez.  

Lightroom - Graduated filter (6)
Lightroom - Graduated filter (5)

Amennyiben egy képen több átmenetes szűrőt szeretnénk használni, akkor a panel tetején kattintsunk a New gombra és adjunk a képhez egy új szűrőt. Több szűrőt is hozzáadhatunk a képünkhöz. Mindig az a szűrő az aktív, amelynek látszik a három vonala és a közepén a szürke pont közepe fekete.

Lightroom - Graduated filter (13)

A panel tetején lévő menüsoron található egy Brush (Ecset) eszköz is. Ez arra szolgál, hogy az átmenetes szűrő területén belül egy ecsettel módosítani tudjunk. Ekkor a panel alján megjelennek a Brush eszközhöz tartozó csúszkák, ahol az ecsetre vonatkozó beállításokat tudjuk megadni.

Mivel az átmenetes szűrő egy egyenes vonal mentén fejti ki hatását, de a fotónkon ilyen egyenes csak ritka esetben van, ezért a szűrő hatását annak bizonyos területeiről el tudjuk tüntetni, vagy megváltoztatni. Erre szolgál a Brush, de a panel alján megjelenő Range mask opció is.

Lightroom - Graduated filter (7)
Lightroom - Graduated filter (8)

Választhatunk Color (Szín) és Luminance (Világossági) maszkot.

A Color maszk esetében megjelenik egy pipetta, amellyel kijelölhetjük azt, vagy azokat a színeket, amelyeken alkalmazni akarjuk a szűrő hatását. Válasszuk ki a pipettát és kattintsunk a kívánt színre a fotón, a Shift gombot lenyomva újabb színt adhatunk a maszkunkhoz.  

Lightroom - Graduated filter (11)

Az egérrel egy kijelölő négyzetet is megadhatunk, ekkor a kijelölt területet veszi alapul a maszk létrehozásához.

Lightroom - Graduated filter (9)
Lightroom - Graduated filter (10)

A Luminance maszk hasonló a Color maszkhoz, annyi különbséggel, hogy itt nem szín szerint, hanem világosság szerint hozza létre a maszkunkat. A pipettával kijelöljük az adott világossági részt a képünkön. Ekkor csak a kijelölt területnél sötétebb területeken lesz aktív a maszk. A Range és Smoothness csúszkákkal finomíthatjuk a maszkunkat.

tippek

Lightroom - Graduated filter (12)
donate button
bottom of page