top of page

Virág makró készítése egyszerű eszközökkel

Az alábbiakban egyszerűen kivitelezhető fotókat próbálok készíteni három réti here vagy más néven vörös here virágzatról. Ez a kis, közönséges réti növény, mely előszeretettel nyílik a kertekben, udvarokban is nem túl szemre való, legalábbis ahogy általában látjuk. De közelről megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igencsak szép virágzattal megáldott növény.

A közeli képekhez egy Tamron 180mm f.3.5 makró objektívet fogok használni. A három virágot egy kevésbé fényes felületre helyezem el, ami jelenesetben egy kis szürke fém egérpad. Ez egy homogén előteret ad a fotónak, a színek egy kissé visszafognak róla verődni, de mégsem lesz olyan erős a reflekció.

ab01
ab02

Háttérnek a monitoromon állítottam be egy lilás háttérképet. Maga a monitor nem fog látszódni a képen, mert elég magas szögből fotózom a virágot, de a lilás fénye hátulról meg fogja deríteni a virágokat. Ettől egy kap egy kissé lilás hangulatot a kép.

Miután elhelyeztük a három virágot, helyezzünk a fényképezőt állványra. Mivel elég kevés természetes fényünk van bent, és kellően szűk rekesszel szeretnénk fotózni, ezért jól jön az állvány stabilitása. A biztos berázkódás ellen állítsunk be egy időzítőt is, jelen esetben 5mp-et fogok használni.

Mivel állványról fotózunk a rázkódáscsökkentést kapcsoljuk ki. Ez állvány használatakor épp az ellenkezőjét fogja elérni. Komponáljuk meg a képünket. A rekeszt f/13-ra állítottam, hogy nagyobb legyen a mélységélesség. Ami még így is elég kicsi, lévén, hogy nagyon közel van a téma az objektívhez. Állítsuk be az élességet. Valahol a legközelebbi virágra raktam, így a mögötte lévők is élesek lesznek valamelyest.

ab03
ab04

A záridőt 1/500-ra állítottam be, de így nagyon sötét lett az első expó. Megemeltem 1/200-ra. Az ISO értéket feljebb vettem 200-ra. Egy lámpát pedig plusz fényforrásnak fogok használni. Ez egy kis ledes lámpa, melynek állítható a fényereje. A virágot próbáljuk úgy bevilágítani, hogy szép egyenletesen érje a fény mindhármat és lehetőleg kevés árnyékot vessen. A fémes alátét az erősebb fényben jobban visszaveri a virág színeit is.

A következő képen kicsit alacsonyabb szögből fotózom a virágot, így annak háttere is látszódni fog. Háttérnek egy dekor lámpát választottam, aminek változtatható ledes izzója van. Ezzel különféle színeket próbálhatunk ki, melyik passzol a legjobban a virág színeihez. Itt már 1/160-as záridő és f13-as rekesz mellett ISO 640-et kell alkalmazni, hogy kellően világos képet kapjunk.

Az elkészült képeket feldolgozzuk.

A megvilágítás ellenére is egy kicsit alul-exponált lett a kép, ezért emelek a fényerőn, egy kicsit a szaturáción is. Az alátéten pár apró porszem maradt, ezeket eltüntetem a képről. Az alábbi fotókat sikerült készíteni ezekkel a beállításokkal.

DSC_0955
DSC_0958

Az ezüstös fém háttérrel készített fotók, a led lámpa más más erősséggel világosabb és sötétebb hátteret ad.

DSC_0982
DSC_0977
DSC_0979

A ledes dekor lámpa különféle színekben, különféle hátteret ad. (Kattincs a képre a nagyításért)

Fotó leckék

donate button
bottom of page