top of page

Állványok, tripod, monopod

A fotóállvány a fotós egyik jóbarátja. Sok szituációban segít a jobb kép elkészítésében, és számtalan olyan helyzet adódik, amikor nélkülözhetetlen a használata. Milyen előnyei is vannak az állvánnyal történő fotózásnak? Mikor érdemes használni?

Az állvány stabilitást ad a fényképezőnek. Így a kép elkészítése során az nem fog megmozdulni, beremegni, ettől a képeink nem lesznek elmosódottak. Egy hosszabb exponálási idő során a kézből tartott gép elmozdul, aminek a következménye, hogy a fotónk bemozdul, elmosódott lesz. Ez a bemozdulás annál nagyobb, minél tovább exponálunk, minél nagyobb zoomot használunk, vagy minél kevésbé stabil a kéztartásunk.

Vannak olyan témák, amik különösen igénylik az állványt pl. makró fotózás, éjszakai fotó- és asztrofotó, hosszú záridős fotók, panoráma képek.

Hasznos tud lenni az állvány, ha nehezebb felszereléssel dolgozunk és hosszú időt kell a fényképezőt tartani.

Természetesen nem tudjunk minden esetben magunkkal vinni az állványt, és vannak olyan helyzetek, amikor körülményes a használata, de ha lehetőség van rá és a téma megkívánja mindenképp használjuk ezt a kiegészítőt.

tripod (4)
tripod (1)
tripod (3)
tripod (2)
trip

Háromlábú állványok és monopodok

Különböző állványfejek

A leggyakoribb állványok a háromlábú állványok és a monopodok. A háromlábú állvány önállóan is megáll és megtartja a fényképezőt. Addig a monopodot nekünk kell tartanunk. A monopod kevésbé stabil, mint egy háromlábú állvány, ugyanakkor kisebb, könnyebb, kompaktabb. A monopoddal is stabilabb géptartást tudunk elérni, mint szabad kézzel. Sok esetben hasznos lehet a monopod is, amikor egy háromlábú állvány nem akarunk, vagy tudunk magunkkal vinni.

Akár háromlábú állványt, akár monopodot keresünk számtalan márkát, típust találunk. Vannak egészen olcsók és nagyon komoly drága termékek is köztük. Mindig az igényeinknek megfelelően válasszunk állványt. Érdemes megnézni, hogy milyen súlyú fényképezőt szeretnénk rá tenni, mekkora a teherbírása. Milyen magasra nyitható és összecsukott állapotban mekkora a mérete. Milyen a súlya, az anyaghasználata. Csak fotós célra használnánk, vagy videózásra is. Ez utóbbi esetben vannak olyan állványok, amelyek direkt videós fejjel vannak ellátva. Ezek sokkal precízebb, finomabb mozgást tesznek lehetővé. Egyes állványok és a fejegység külön vásárolható meg. Ezáltal cserélhetőek is. Valamint vannak, olyan háromlábú állványok, amelyek egyik lába kivehető és így monopodként használható.

donate button
bottom of page