top of page

A Lightroom Develop modulja - Lens Correction panel

Objektív korrekció

A Lens Correction (lencse/objektív korrekció) modulon az objektívünk torzításait tudjuk korrigálni. Ezt megtehetjük manuálisan vagy ez előre megadott objektív profilok szerint. Számos előre meghatározott objektívet tartalmaz a program, de az újonnan megjelenő objektívek is folyamatosan belekerülnek a programba az egyes frissítésekkel.

Enable Profile Correction

Ezt az opciót választva a program az EXIF adatokból automatikusan felismeri az objektívünket és megkeresi hozzá a megfelelő korrekciós beállításokat.

Lens Profile

lightroom - lens coorrection (4)

Ha nem a megfelelőt objektívet választja ki, vagy nincs benne az EXIF-be az objektív adatai, akkor mi magunk is kikereshetjük az objektívünket. A MAKE nevű lenyíló menüben az objektív gyártóját, a MODEL alatt a márkán belüli típust találjuk meg. A PROFILE fül pedig a pontos objektív profilt adja.

lightroom - lens coorrection (5)
lightroom - lens coorrection (6)
lightroom - lens coorrection (3)
lightroom - lens coorrection (7)

Ha úgy gondoljuk, hogy a gyári korrekciót még szeretnénk tovább finomítani, akkor az Amount panelen lehetőségünk van a Distortion (Torzítás) és a Vignetting (Vignettálás) csúszkákon módosítani. Előbbi a hordótorzítást, utóbbi pedig a kép sarkainak sötétedését hivatott módosítani.

Manual

Ha a Manual panelt választjuk, ott is ez a két lehetőségünk van. A Distortion és a Vignetting az előzőekben leírt módosítást adja, annyi különbséggel, hogy mértékük sokkal erősebb. A Vignetting panelen a Vignettálás mértéke mellett megadható még a vignettálás középpontja, vagyis az, hogy a kép középpontjától számítva milyen távolságban legyen hatása az eszköznek.

lightroom - lens coorrection (1)
lightroom - lens coorrection (2)

A bal oldali kép a korrekció előtti, a jobb oldali kép a korrekció utáni kép. A program korrigálta a lencse hordó torzítását és a sarkok sötétedését, melyet kivi-lágosított a kép többi részének megfelelően.

lightroom - cromatic aberration (3)

Remove Chromatic Aberration

Ez az eszköz a Kromatikus aberráció nevű képhiba eltávolítására való. A program viszonylag jól képes ezt a hibát korrigálni az automatikus funkciójával is.

Amennyiben nem a kívánt hatást hozza, még lehetőségünk van a Manual panelen kézzel is igazítani rajta. Erre a Defringe panel szolgál. Az itt található négy csúszkát állítva csökkenthetjük a képhibát a fotónkon. A megjelenő kromatikus aberráció jellegétől (színétől) függően válasszuk ki a csúszkát és húzzuk addig, amíg a képhiba el nem tűnik.

Tippek: A pipetta eszközzel mintát vehetünk a képhiba területéről, amely automatikusan beállítja a hozzá tartozó csúszkákat.A pipetta eszközzel mintát vehetünk a képhiba területéről, amely automatikusan beállítja a hozzá tartozó csúszkákat.

lightroom - cromatic aberration (1)

Kromatikus aberráció: Egy színhiba, mely általában az objektív által vagy a képérzékelő által okozott színhiba. Leggyakrabban a fotón az éles kontrasztú területek határvonalainál jelentkezik, mint elszíneződés. Ez leggyakrabban lilás vagy zöldes elszíneződést jelent. A drágább objektívekbe építenek olyan lencsetagokat, amelyek ezt a színhibát hivatottak csökkenteni. Szerencsére utólag is rendkívül jól kijavítható.

lightroom - cromatic aberration (2)
lightroom - cromatic aberration (4)
donate button
bottom of page