top of page

Hogyan készítsünk remek fotókat házi kedvenceinkről?

Tippek a kis kedvencek fotózásához

Házi kedvencünkről, legyen az kutya, macska vagy egyéb állat, nem is olyan könnyű fotót készíteni. Legalábbis jó fotót! Szinte nincs olyan gazdi, aki legalább egyszer ne lőtt volna képet háziállatáról, vagy más kutyájáról, macskájáról. Ez egy olyan téma, ami adja magát, mindig kéznél van és hát ki ne szeretné megörökíteni azt a cuki állatot.

Bármilyen vicces dolgot csinál a kutya, macska máris kattan a fényképező. De igazából az kedvencnek semmit sem kell tennie, elég, ha fura pózban fekszik és a kép már el is készül. Végtelen mennyiségű fotó van az interneten háziállatokról. A macskás fotók, mémek pedig különösen uralják az internetet. Igaz, a kisállatos fotók, különösen a kutyás, macskás képek a legelcsépeltebb fotóstémák, és ha az ember nem kimondottan erre szakosodik, akkor bizony egy idő után a fotósok felhagynak az ilyen képek készítésével. Ám ez ne riasszon el senkit, attól, hogy próbálja megörökíteni kis kedvencét, de törekedjünk arra, hogy legyen ebben a fotóban valami plusz. Ha azt szeretnénk, hogy fotónk ne csak egy elkattintott tucatfotó legyen. Az alábbi pár tippet érdemes megfontolni és alkalmazni fotózáskor.

Nincs könnyű dolgunk, ha házi kedvencünket akarjuk lefotózni. Egyrészt az állatok nagyon gyorsan mozoghatnak, nem követik az utasításainkat, vagy éppen meg se mozdulnak, mert túl lusták abban a pillanatban, amikor mi fotózni szeretnénk őket. Másrészt, ha egy jobb, egyedibb fotót szeretnénk lőni, akkor észben kell tartani néhány tippet, amivel kiemelhetjük képeinket az unalmas képek közül. Ha már fotózunk, miért ne törekednénk arra, hogy az emlék mellett a kép is szép legyen.  

Mire figyeljünk, ha háziállatot fotózunk?

A témán legyen a hangsúly

Ha kedvencünk a fotó témája, akkor ő legyen a hangsúlyos a képen. Ha a kert végében játszó kutyust, a porta másik végéből fényképezzük, akkor a kutya a képünkön csak egy apró pont lesz, nem lesz egyértelmű, hogy mi a téma, nem rá koncentrál a néző, hanem a környezetet fogja vizsgálni. Menjünk minél közelebb, az állat töltse ki a képünket.

Komponáljunk jól, keressük a részleteket

Ahogy az embereket sem illik megcsonkolni, úgy igaz ez az állatokra is. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk le a fotóról az állat lábait, farkát, fejét stb. Ha teljes alakban akarjuk fotózni, akkor az állat minden testrésze legyen rajta a fotón. Ha közelebbi képet szeretnénk, akkor menjünk olyan közel (vagy közelítsünk a témára), hogy csak az látszódjon a képen, amit meg szeretnénk mutatni az állatból. Egy kutyáról, macskáról is lehet portré képet lőni. Fotózhatjuk csak a mancsát, szemét, orrát, bármilyen érdekes részletet, készítsünk makrókat.  

kutya, tacskó
tacskó, kutya

A bal oldali fotón túl messze van az eb, a háttér sok és elvonja a tekintetet a nem odaillő árnyék, a vasrács. A jobb oldali fotó már a témára koncentrál, az eb kitölti a képet, mégis meghagy annyit a háttérből, hogy lássuk, mi zajlik a fotón, milyen környezetben.

Válasszunk jól hátteret

Ahogy minden más fotónál, itt is figyeljünk a háttérre. Próbáljunk meg minél természetesebb környezetben fotózni, minél természetesebb hátteret adni az alanynak. Legyen a háttér egyszerű, ne vonja el az állatról a tekintetet. Ha ott egy gazos kert, egy rikító hulladékgyűjtő, vagy bármilyen lom, az nem túl esztétikus. Ha tehetjük fotózzunk a szabadban, természetben. Ez sokkal jobban illik egy állathoz, mint a lakásbelső. Persze sokunk kedvence bent lakik, vagy megteheti, hogy bejöjjön a lakásba. Ha bent szeretnénk fotózni, próbáljunk itt is egyszerű hátteret keresni. Egy sima falfelület sokkal barátságosabb háttér, mintha ott lenne az állat mögött a fregoli, tele ruhával. Ha tehetjük, játszunk a mélységélességgel, a téma-háttér távolsággal, azért, hogy a hátterünk kellően elmosott legyen.

macska fotó
macska a fűben fotó

A bal oldali fotón nem túl esztétikus a háttér, és mindkét oldalról zavaró, oda nem illő elemek lógnak be a képbe, a cicus pedig félig le van vágva. A jobb oldali fotón már sokkal természetesebb közegben vannak a macskák és a kép megvilágítása is sokkal jobb.

Egyedi nézőpont

Törekedjünk arra, hogy kedvencünket olyan szögből fotózzuk, ami nem a megszokott látványt nyújtja. A legtöbb esetben állunk az állat felett, aki sokkal kisebb nálunk és lefelé fotózunk. Az ilyen képen úgy látjuk majd az állatot, ahogy mindig is szoktuk, amikor lenézünk rá. Keressünk új nézőpontokat, üljünk le vagy hasaljunk oda. Próbáljunk az állat magasságából fotózni.

kutya, tacskó fotó
kutya, tacskó fotó

Az emberi szemmagasságból készített kép kedvencünkről túl mindennapos. Ereszkedjünk le az ő nézőpontjára.

Kerüljük az előnytelen pózokat

Törekedjünk a természetes pózokra. Ha csak nem az a célunk, hogy legabszurdabb helyzetben kitekeredett kutyusról vagy cicánkról szeretnénk egy vicces képet készíteni, akkor azokat a pózokat keressük, amik minden naposak az állat számára. Ahogy az embereknek, úgy az állatoknak is vannak előnytelen oldalai. Nem túl előnyös például, ha kutyusunk a fotón háttal áll nekünk és csak a fenekét, nemiszervét láttatja. Persze, kutya és kutya között is vannak különbségek, egy hosszú szőrű, lógófarkú eb, kellemesebben fest, ha mögüle fotózzuk, mint ez előbb említett kitárulkozó fajta. Ahogy embertársainkról, úgy kedvenceinkről sem illik előnytelen fotót készíteni, vagy posztolni. Különösen, ha az a kép, zavarba ejtő is lehet. Sokan nem szeretik, amikor egy ismerősük a sok századik ugyanolyan, unalmas, rossz fotót posztolja ki kedvencéről. Nem kell a posztolással túlzásba esni, a kevesebb néha több. Egy-egy jól sikerült fotó sokkal népszerűbb és szerethetőbb lehet, mint száz másik hasonszőrű kép.

kutya, tacskó fotó
kutya, tacskó fotó

A bal oldali képen az eb nem túl előnyös oldalát mutatja. A jobboldali kép a természetes, megszokott testhelyzetben láttatja az ebet.

Vigyünk dinamikát a képbe

Feldobja a képünket, ha azon mozgás, dinamika van. Törekedjünk arra, hogy ne csak akkor fotózzuk a kedvencünket, amikor az alszik, ül, semmit se csinál. Mozgassuk meg kicsit. Ez persze sokkal nehezebb feladat, hiszen nagyon fürgék és mozgékonyak tudnak lenni. Használjunk rövid záridőt, ha gyorsan mozgó témát fotózunk és próbáljuk lekövetni a mozgást. Kattintsunk minél többet, komponáljunk különféle beállításokkal, különféle nézőpontokból. A mai fényképezők és telefonok hatalmas tárhellyel rendelkeznek, így nem kell félni a sok képtől. Minél több képet készítünk, nagyobb az esélye, hogy lesz közte még jobban sikerült is. Persze, ne sajnáljuk az időt arra, hogy utána kiválogassuk a tetszetős képeket. Legyünk nagyon türelmesek, ha állatot fotózunk. Szánjuk rá az időt, és várjuk ki, amíg az izgatott állat megnyugszik. Ha van valami kedvenc játéka, akkor használjuk azt a figyelme felkeltésére. Természetesen, ha jól nevelt, szófogadó, idomított állatunk van, akkor sokkal könnyebb a dolgunk.

macska alszik fotó
kiscicák játszanak fotó
kutya, tacskó fotó

Sokkal érdekesebb a fotó, ha azon van valami mozgás. Az alvó macskánál nincs unalmasabb, a játszó kismacskák és az eb életet visznek a képbe.

Fotózz a megfelelő fénynél

Használjunk természetes fényeket fotózáskor. Sokkal esztétikusabb a fotónk, ha természetes fények mellett dolgozunk. Nincsenek vibráló, túl sárgás, kékes neonfények, helytelen színegyensúly. Ha kültéren fotózunk, akkor ez adott, hiszen ott a nap fénye. Ha bent szeretnék képet készíteni, akkor próbáljuk azt meg nappal, amikor besüt az ablakon a nap, olyan helységben, ami világos. Ha tehetjük ne használjunk vakut, ezt nem minden állat szereti, akár meg is ijedhet és nem túl etikus. Valamint a vaku fénye az állat szemein látható lesz, bár ezt könnyen korrigálhatjuk.  Válasszuk ki a fotózáshoz a megfelelő időpontot, amikor sokkal szebbek a fények, mint például kora reggel, vagy késő délután.

kutya, tacskó fotó
kutya, tacskó fotó
kutya, tacskó fotó

A telibe vakuzott eb (balra) nem mutat jól, és az állat se fogadja szívesen. A megfelelő időpontban készített képeken sokkal szebbek a fények.

Kapjuk el a pillanatot

A véletlenek, spontán képek, életképek sokszor hatásosabbak, mint a beállított fotók. Ha nem terveztünk fotózást, de úgy látjuk, hogy egy remek képet tudnánk lőni a kedvencünkről, akkor kapjuk elő a gépet és fotózzunk. Persze, ekkor is használjuk a fenti tanácsokat. Ha ezeket reflexből alkalmazzuk, akkor máris nagyobb az esélyünk arra, hogy egy jobb fotót fogunk készíteni.

Kapcsolat a gazdi és kedvence között

Ne csak az állatot fotózzuk! Ha már kedvencünkről készítünk képet, akkor azon a képen szerepelhetünk akár mi is. Hiszen, bár a természetességre törekszünk, a házi kedvencünk életének részesei vagyunk mi magunk is. Az állat és ember kapcsolata igazán különleges képeket adhat nekünk. Nem feltétlenül kell teljes alakban, felismerhetően rajta lennünk a fotón, ha nem szeretnénk. Nyújtsuk oda kezünket, simogassuk meg, várjunk amíg kezünkre rakják mancsukat stb.

kutya gazdi kéz fotó
kutya alszik fotó

A gazdi és kedvence közötti kapcsolat megjelenése egy fotón plusz érzelmi töltet ad a képnek. (képek: pixabay.com)

Ne toljuk túl a cukiságot

Egyes állatok, különösen a kutyák, macskák az emberhez hasonlóan számos arckifejezéssel, gesztussal rendelkeznek. Próbáljuk meg, ezeket az érzelemmel teli kifejezéseket elkapni, hiszen ez nagyon sokat dob a fotónkon. Igaz, hogy nagyon sok kifejezést túlhumanizáljuk. Ha kutyánk szája picit felfelé kunkorodik, máris azt hisszük, hogy boldog, mert mosolyog. Ez persze korántsem biztos, hogy így van. Ha valami rosszat tett az eb, leszidjuk és azt látjuk, hogy lehajtott fejjel hunyászkodik, pedig csak a leszidástól fél, nem a bűntudat uralkodott el rajta. Az állatokat gyakran emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel, hiszen az emberi viselkedésminták alapján próbáljuk viselkedésüket megérteni, azonosítani. Természetesen az nem probléma, ha valami érzelmet, még ha az nem valós is, át tudunk adni képünkkel, az sokkal vonzóbbá, barátságosabbá fogja tenni azt. Aki ismeri kedvencét, az úgyis ismeri az ő érzelmeit. Látja rajta, hogy mit fejez ki viselkedésével. Egy-egy ilyen vicces, vagy humanizált fotóval nincs baj. De, ahogy fentebb írtam, törekedjünk a természetességre. Na akarjunk állatainkból embert varázsolni, ne legyen az összes képünk ilyen. Ahogy a bevezetőben utaltam rá, töménytelen mennyiségben zúdulnak ránk az internetről az állatos, kutyás-macskás cuki fotók. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a túlhumanizált állatfotókkal fals képet festünk az élőlényekről. Ez nagyban hozzájárul, ahhoz, hogy a nem hozzáértők számára erősítjük az állatokról alkotott hibás elképzeléseiket.

kutya néz fotó nyelv
kutyák karácsony fotó

A képen megjelenő érzelmek sokat adnak a képhez, de kezeljük helyén ezeket az állati reakciókat, érzelmeket, viselkedéseket (képek: pixabay.com)

Az állat az első

Előző gondolatmenethez kapcsolódik, hogy mindig az állatot helyezzük előtérbe a fotóval szemben. Ha neki nincs kedve, ne erőltessünk semmit. Ne erőltessük bele olyan helyzetbe, ami számára káros, vagy veszélyes lehet.

A fentebb felsorolt tippeket leginkább a kutyák, macskák fotózásával szemléltettem, hiszen ők azok, akik elsősorban a házi kedvencek közé tartoznak. Ugyanakkor számos más kisállatunk is lehet, kezdve a madaraktól, hüllőkön át, az apró rágcsálókig. Ha őket fényképezzük, akkor is helytállóak az adott tanácsok. Természetesen vannak olyan dolgok, amik eltérőek lehetnek az ilyen jellegű állatok fotózásakor.

macska fej fotó
kutya szem fotó
macska néz fotó
kutya gazdi fotó
kutya mancs fotó
kiskutya gazdi fotó

(alsó három kép forrása: pixabay.com)

További inspirációkért, lenyűgöző képekért keresd fel az alábbi galériákat!

Cseh Szilvia

Alicja Zmysłowska

Emily Abrahams

Göblyös Andi és Péter

Elke Vogelsang

Nikol Kopp

donate button
bottom of page