top of page

Expozíció

Ha rápillantunk egy fotóra azonnal szembetűnik, ha az rosszul van kiexponálva és azáltal vagy túl sötét, vagy túl világos. Persze vannak olyan témák, amik megkövetelik, hogy a kép sötétebb vagy éppen világosabb legyen, fokozva annak hangulatát, mondanivalóját.

Egy fotó elkészítésének alapvető feltétele, hogy a fényképezőgépbe és annak érzékelőjére megfelelő mennyiségű fény jusson be. A fény mennyiségétől függően lesz a képünk sötétebb vagy éppen világosabb. A helyes expozíció során megfelelő mennyiségű fény került a képérzékelőre. A túl sötét vagy világos fotó hibája, hogy részleteket vesztünk, azáltal nem látunk bizonyos részleteket a képen, mert vagy kiég, vagy bebukik.  

A helyes expozíciót a környezeti fényviszonyoknak megfelelően tudjuk beállítani. A helytelen expozíció két dolog eredménye lehet. Vagy a gépünket nem jól, nem a fényviszonyoknak megfelelően állítottuk be, vagy a környezeti fényviszonyok olyanok, hogy meghaladják a fényképezőgépünk adta lehetőségeket és nem tudjuk vele megoldani az adott feladatot. Ez utóbbit, csak a fényviszonyok változtatásával (amennyiben módunkban áll, pl. más időpont választása, világítás használata) vagy a fényképezőgépünk leváltásával tudjuk megoldani (természetesen, ha erre szükség van). Míg az első esetben a gépen való beállítások megváltoztatásával tudnunk módosítani. Az elkészült kép feldolgozása során bizonyos szintig korrigálni tudjuk a helytelen expozíciót. Ezt a felszerelésünk adta lehetőségek szablyák meg. Bizonyos szinten túl, már nem tudunk részleteket visszanyerni a túl sötét vagy a túl világos részletekből.

expo (3)

Alulexponált - bebukott kép

expo (2)

Helyesen exponált kép

expo (1)

Túlexponált - kiégett kép

Azt, hogy mennyi fény jut az érzékelőre több módon is befolyásolhatjuk. Ha természetes fényekkel dolgozunk akkor nincs ráhatásunk az időjárásra, a napszakok nyújtotta fényviszonyokra. De megválaszthatjuk a fotózás időpontját, amikor kedvezőbbek a fényviszonyok. Használhatunk mesterséges fényforrásokat is, úgy, mint lámpát, vakut, akár a természetes fények mellett, vagy pusztán csak mesterséges fényekkel dolgozhatunk, mondjuk beltérben, vagy stúdióban.

A fényképező autómata módja a legtöbb esetben helyesen exponálja a képet. Amennyiben kezdő fotósok vagyunk, hagyatkozzunk a fényképezőgépünkre. Természetesen nem minden esetben tud helyesen exponálni, és vannak olyan szituációk, amikor kifejezetten rossz beállítást használ az automatika, ekkor kell a manuális módot használnunk. Ennek használatát viszont el kell sajátítanunk. Milyen beállításokkal dolgozhatunk manuális módban?

Befolyásolhatjuk az érzékelőre eső fény mennyiségét a rekesz beállításával. Minél tágabb rekeszt használunk, annál több fény jut be a gépünkbe, minél szűkebb rekeszt, annál kevesebb. A tág rekesz kis rekeszértéket jelent, míg a szűk nagyobbat.

Befolyásolhatjuk még az érzékelőre eső fény mennyiségét azzal, hogy a reá eső fényt mennyi ideig engedjük be a gépünkbe. Ezt a záridővel (expozíciós idő) tudjuk változtatni. Logikusan következik, hogy rövid záridő alatt kevés, míg hosszabb záridő alatt sokkal több fény jut be.  

ISO érték változtatásával a fényképező érzékelőjének érzékenységét tudjuk állítani. Magasabb ISO érték beállításával ugyanannyi mennyiségű fény sokkal világosabb fotót fog eredményezni. Hogy milyen ISO értéket tudunk beállítani azt a gépünk fogja meghatározni. Tudnunk kell, hogy az ISO emelésével a kép egyre zajosabb lesz, egyre rosszabb minőségű. Van egy bizonyos ISO érzékenység, aminél még vállalható képminőséget kapunk, ez persze egyéni ízlés kérdése.

donate button
bottom of page