top of page

Képzaj

A digitális fotózás velejárója a képalkotás technikájából adódóan, hogy a fotóinkon valamilyen szintű képzaj jelenik meg. Ez a képzaj a világosság és a színinformáció változását jelenti a digitálisan létrehozott felvételen.

A képkészítés során a színek nem pontos visszaadása eredményezi olyan területek, pontok megjelenését a fotón, amelyek a valóságtól eltérnek. Nem az eredeti színt, világosságot kapjuk vissza.

A képzaj mértéke függ képérzékelő nagyságától, az ISO értéktől. Minél kisebb a képérzékelő mérete annál nagyobb zaj jelenik meg azonos érzékenységen. Minél magasabbra emeljük az ISO érzékenységet annál magasabb zajt kapunk. Természetesen, hogy milyen érzékelőnk van és az milyen minőségű zajt produkál, az a géptípusonként változik. Általában a kép sötétebb részein jelentkezik erőteljesebben.

Ha a képeinket utómunkával szerkesztjük, akkor vannak olyan eszközök, amik szintén növelik a zajt a fotón. (Pl. expozíció emelésével, árnyékok kiemelésével stb.)

Magasabb képzaj azt jelenti, hogy a kép szemcsésebb, elmosódott lesz. A képzaj lehet színzaj (Color) vagy világossági (Luminance) zaj. A színzaj a képen színes eltérésként látható, azaz a valós színek mellett eltérő színű pixelek jelennek meg a képen, ez különösen homogén területeken figyelhető meg a legszembetűnőbben. A világossági zaj a kép szemcsézettségét, foltosságát jelenti.

01 színzaj

Színzaj (Color) - Eltérő színű, nem odaillő pixelek a képen

02 világossági zaj

Világossági zaj (Luminance) - Szemcsézett fehér foltok, pixelek

Mivel kerülhetjük el a képzajt?

  • Próbáljunk meg alacsonyabb ISO-n fotózni, ha lehetőségünk van, rá a záridőt növeljük a több fény érdekében, mint az érzékenységet emeljük. Az érzékenységet csak a legszükségesebb esetekben emeljük magasabbra. Találjuk meg az a maximális ISO értéket, aminél még számunkra elfogadható zajt produkál a gépünk. Szerencsére a mai gépeken már egészen magas ISO értéket állíthatunk be, és egészen jó a zajszűrésük is.

  • Ha tehetjük a kép legsötétebb részei is kapjanak megfelelő fényt, ezzel csökkentve a megjelenő zajt.

  • Próbáljunk meg minél helyesebben exponálni, hogy a legkisebb mértékű utómunkára legyen szükség a fotó feldolgozásakor. Bizonyos eszközök emelik a képzaj a fotón.

03 - zaj

Eredeti fotó - Alap képzaj

04 - zaj 2

Minimális zajszűrést alkalmazva, jelentősen javítható a zajszint

05 - zaj 3

Túlzásba vitt zajszűrés, hatással van az élességre, élekre

Szerencsére a mai képfeldolgozó programok már egészen jó zajszűréssel rendelkeznek. Ha a képünket túl zajosnak találjuk, alkalmazzuk valamelyik zajszűrő megoldást.

Azt, hogy ki milyen zajt, szemcsézettséget talál még elfogadhatónak az egyéni ízlés szablya meg. Vannak olyan fotók, amelyeknek jól áll egy kis zaj.

donate button
bottom of page