top of page
Keresés

Dead Still - Mozdulatlanul - Minisorozat ajánló

Dead Still – Mozdulatlanul (6 részes ír-kanadai misztikus, krimi, dráma - 2020)

A mostani ajánlóban egy 6 részes minisorozatot szeretnék bemutatni, aminek központi témája a fényképezés. Méghozzá annak igen korai szakaszából, amikor éppen csak, hogy kezdtek elterjedni a fotós stúdiók és fotós vállalkozások.

A sorozat az 1880-as évek Írországába repít minket vissza. A sorozat főszereplője egy idősödő fotográfus, aki úgynevezett emlékezeti portrék készítésére szakosodott. Ezek olyan fotókat jelentenek, amiket az elhunytakról készítenek, nem sokkal a haláluk után.

A neves fotós vállalkozása haldoklik, amikor feltűnik unokahúga és egy új fiatal asszisztens, akik a fotós segítségére sietnek. Nem is sejtik, hogy az elkövetkező események nem csak a vállalkozásukra lesznek hatással, hanem saját életük is veszélybe kerül, amikor feltűnik a színen egy sorozatgyilkos.

A sorozat tulajdonképpen egy fekete humorral átszőtt krimi, a maga kellő groteszk módján.

Személyes véleményem, hogy nem kifejezetten izgalmas a történet és annak vezetése. Ám ha szeretjük ezt a kort, különösen a sötétebb oldaláról megközelítve és érdekel a fotózásnak eme korai szakasza, akkor tehetünk egy próbát a sorozattal.

A sorozat egy kisebb fordulattal zárul, így nem kizárt, hogy kapunk folytatást.


A post mortem fotográfia létező dolog volt a viktoriánus korban. A hozzátartozók kérésére készültek ezek a fényképek, azzal a céllal, hogy az elhunytról legyen (legalább) egy emlékképük. A halottakat gyakran koporsóban, a ravatalon fotózták, de volt olyan is, hogy az elhunyt otthonában készültek a képek. Sokszor igyekeztek úgy beállítani az alanyokat, hogy minél élettel telibbnek tűnjenek.

Post Mortem címmel hamarosan megjelenik egy magyar horrorfilm is, ami ugyanezt a témát járja körbe. Az előzetes ígéretes, a végeredmény majd meglátjuk.


A sorozat előzetese: https://youtu.be/L0dt0VkM3mM
2 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
donate button.png
bottom of page