top of page
Keresés

A Föld sója - Dokumentum film ajánló

A Föld sója című dokumentumfilm, portréfilm közel két órában mutatja be nekünk a brazil származású fotóművész Sebastiao Salgado életét és munkásságát. A fotóst utolsó útjait fia Juliano és a film rendezője Wim Wenders kísérte és dokumentálta.


Salgado negyven éves pályafutása során beutazta a Földet, megismerte az összes kontinenst és ezáltal tanúja volt a legfontosabb történelmi eseményeknek, pillanatoknak. Munkásságából megismerhetjük az emberi civilizáció sokszínűségét, szépségét és annak legsötétebb oldalát is.


A dokumentumfilm egy szépen felépített és megrendezett alkotás, mely több egy egyszerű dokumentumfilmnél. A művész fotói, mint állóképek és a mozgó felvételek lassú váltakozása ad egyfajta mélységet, komolyságot a filmnek.


Az operatőri munkának köszönhetően, egy gyönyörű alkotás részesei lehetünk. Melyből megismerjük magát a művészt, a fotóst és megismerjük az emberi mivoltunkat is.


Salgado élete utolsó éveit a Föld érintetlen tájainak fényképezésével töltötte. Továbbá aktív munkájával hozzájárult, ahhoz, hogy megvédjük, megóvjuk bolygónkat.


A filmnek egyfajta ívet ad az emberi lét mindkét oldalának bemutatása. A legszörnyűbb emberi tettektől egészen a legszebb pillanatokig. Megelevenedik az ugandai mészárlás, a brazil aránybányászok kilátástalan élete, de láthatjuk az amazóniai őserdőben élő törzseket, vagy a szibériai jegesmedvéket is.


Ajánlom ezt a dokumentumfilmet, ha szeretnéd jobban megismerni Sebastiao Salgado életét és munkásságát. Ha pedig még nem hallottál Salgadórol, akkor tegyél egy próbát. A film erős érzelmi pillanatokat jelenít meg, de teszi mindezt művészi igényességgel.


https://www.youtube.com/watch?v=v0CL1hIBzHA

Fotó: Sebastião Salgado, Damaraland, Namibia, 2005
Fotó: Sebastião Salgado, Amazonas images, 2011

2 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
donate button.png
bottom of page